Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au intervenit, de la începutul anului, de 445 de ori pentru alungarea urşilor a căror prezenţă a fost semnalată în zonele locuite, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ).

Potrivit sursei citate, intervenţiile au avut loc în urma apelurilor înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, prin care oamenii anunţau prezenţa animalelor în localităţi, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

Datele statistice mai arată că în luna septembrie au fost 83 de astfel de intervenţii, iar la sfârşitul săptămânii trecute jandarmii au fost alertaţi de cinci ori, după ce diverse persoane au semnalat prezenţa unor urşi în Bălan, Tărceşti şi Odorheiu Secuiesc.

Biroul de Presă al IJJ Harghita a precizat că cele mai multe apeluri de la sfârşitul săptămânii, respective trei, au fost primite din oraşul Bălan, în două dintre cazuri jandarmii alungând urşii în afara zonelor locuite.

Ultimul apel din oraşul Bălan a fost primit în noaptea de sâmbătă spre duminică, un bărbat semnalând prezenţa unei ursoaice cu trei pui în apropierea stadionului din localitate.

“La faţa locului a fost trimisă iniţial o patrulă de ordine publică formată din poliţişti, în scurt timp ajungând la faţa locului şi un echipaj de jandarmerie. Deşi ursoaica nu mai era prezentă la faţa locului, bărbatul a sunat de mai multe ori la 112. Acesta a fost avertizat că foloseşte abuziv Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă şi riscă o amendă, în cazul în care nu încetează. Ursoaica nu a fost de găsit în zona unde a fost semnalată şi nici în apropiere”, precizează sursa citată.

De asemenea, o femeie din satul Tărceşti a anunţat că un urs se află în curtea casei sale, acesta atacând şi rănind câinele de gospodărie. Până la sosirea jandarmilor, animalul sălbatic a părăsit zona.

Ultimul apel al acestui sfârşit de săptămână a fost făcut din municipiul Odorheiu Secuiesc, un bărbat semnalând prezenţa unui urs într-un parc din localitate. La faţa locului a fost trimis un echipaj de poliţie, dar acesta nu a observat prezenţa vreunui urs în parc, sau pe străzile din apropiere.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

AGERPRES

Sursa: Realitatea Ecologista

Articolul precedentCulisele statului paralel | Ludovic Orban, despre alegerile din PNL: A fost un teatru al absurdului. Atac la Klaus Iohannis
Articolul următorDănuț Pop: Românii din mediul urban nu văd educația ca o fiind o temă prioritară când vine vorba de dezvoltarea durabilă