În România, sistemul fiscal și mecanismele de funcționare ale statului nu doar că sugrumă afacerile mici și mari, dar par să fie proiectate special pentru a aduce beneficiu statului și a provoca pierderi contribuabililor. Un exemplu concret este situația celor care lucrează cu instituțiile statului și care sunt obligați să emită facturi cu TVA, crede prim-vicepreședintele PER, Orhideea Nebuneli-Pop.
 
”Acești antreprenori sau firme trebuie să plătească TVA-ul către stat imediat ce emit factura, indiferent dacă au primit sau nu banii pentru acea factură. Problema este că statul, deseori, întârzie plata facturilor, dar ANAF-ul vine și cere plata TVA-ului la timp, altfel impunând sancțiuni severe, inclusiv popriri pe conturi. Astfel, statul creează o presiune financiară uriașă asupra contribuabililor, obligându-i să plătească sume pentru venituri pe care nu le-au încasat.
Acest comportament nu doar că afectează fluxul de numerar al firmelor, dar subminează stabilitatea economică și viitorul afacerilor care depind de contracte cu statul. De multe ori, acestea sunt blocate de popriri, iar afaceri viabile ajung în pragul falimentului din cauza acestor practici abuzive.
Cum putem vorbi despre un guvern eficient și oameni competenți când mecanismele puse în loc de aceștia nu fac decât să împiedice dezvoltarea mediului privat? Aceasta nu este doar o eroare administrativă, ci un sistem care seamănă cu un jaf legalizat, un mod prin care statul își consolidează veniturile pe spatele celor care, în teorie, ar trebui să fie sprijiniți pentru a crește economia.
În esență, vorbim despre o formă subtilă de furt. Statul cere plata TVA-ului pe bani pe care contribuabilul nu i-a încasat, iar când acesta nu poate plăti – în mod justificat – este sancționat fără drept de apel. În plus, din moment ce facturile nu sunt plătite la timp, firmele sunt practic constrânse să caute soluții de finanțare pe termen scurt, crescând astfel riscul de a intra în incapacitate de plată.
Soluții? Deși sunt multiple inițiative propuse, puține au reușit să schimbe situația. În mod ideal, TVA-ul ar trebui plătit de contribuabil doar după ce statul își onorează obligația de plată a facturii, iar ANAF-ul ar trebui să trateze cu mai multă flexibilitate cazurile în care întârzierile vin tocmai din partea statului.
⛓️‍????Dar în actuala configurație, ceea ce pare evident este că cei aflați la putere sunt interesați doar să perpetueze un sistem corupt, unde cetățenii și firmele devin victime sigure ale unui stat care fura din tată-n fiu și facilitează doar firmele de “casă”. Dacă se dorește cu adevărat schimbarea, e nevoie de o reformă fiscală profundă, bazată pe corectitudine și responsabilitate, nu pe abuz și haos”, a scris Orhideea Nebuneli Pop pe facebook.
 

Sursa: Realitatea Ecologista

Articolul precedentSONDAJ AVANGARDE-INSOMAR. REALITATEA DĂ CIFRELE EXACTE ALE ALEGERILOR. CINE IA PUTEREA? PE CINE VOR ROMÂNII LA COTROCENI?
Articolul următorSONDAJ AVANGARDE-INSOMAR. LUPTĂ STRÂNSĂ PENTRU COTROCENI. CIFRELE CARE DINAMITEAZĂ SCENA POLITICĂ: PE CINE VOR ROMÂNII ÎN FRUNTEA ȚĂRII – RECONFIGURARE TOTALĂ