Gabriela Firea a dezvăluit ce va face în următoarea perioadă cu taxa Oxigen. După șase zile de la lansarea unui sondaj-referendum pe Facebook, primarul general a făcut marele anunț chiar înainte cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a vinietei. Ce mașini nu mai aveau voie să circule și ce amenzi ar fi plătit șoferii fără vinietă.

Gabrila Firea a anunțat că va depune un proiect de anulare a taxei Oxigen, anunță realitatea.net. „Renunț la vinieta antipoluare pentru că trebuie să îi ascult pe toți bucureștenii. Probabil nu am fost foarte bine pregătiți cu toții”, a declarat marți, Gabriela Firea. „Sunt întru totul de acord cu cei care nu susțin introducerea vinietei, chiar dacă sunt minoritari. Țările care au luptat împortriva poluării au realizat un parteneriat între autorităti și cetățeni. Poluarea nu este doar răspunderea primarulu, ci și a cetățenilor, a președintelui țării, a premierului, a miniștrilor.

Vrem mai multe autotorisme în trafic? Se pare că da”, este de părere primarul general. „Nu a fost un referendum din punct de vedere juridic, astfel încât să ne decidem până la 1 martie. Dar această consultare populară a relevat un răspuns foarte clar. Cetățenii resping ideea de restricție, de vinieta ecologică. Nu suntem dispuși să fim de acord cu o măsură care s-a aplicat cu succes în Europa.

Cei care vor să lupte în mod real cu poluarea, trebuie să luptăm împreună, pe toate componentele. Vreau să le spun că nu abandonez proiectul oxigen care cuprinde mai multe aspecte, printre care și plantările de copaci”, a mai declarat marți, Gabriela Firea.

Vinieta Oxigen, care a stârnit multe controverse, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar Primăria Capitalei urma să aplice amenzi abia din  1 martoe celor prinși că circulă cu mașina în București fără să plătească sau în zona în care nu au voie.

Firea a lansat pe 20 februarie un sondaj pe Facebook în care îi întreba pe bucureșteni dacă sunt de acord cu vinieta Oxigen. Sondajul a fost lansat la două luni de când a intrat în vigoare „Vinieta Oxigen” și doar cu 10 zile înainte ca Primăria Capitalei să înceapă să dea amenzi. Firea a mai promis atunci bucureștenilor că va OPRI aplicarea taxei dacă asta se dorește, dar DUPĂ alegerile locale.

Firea îi întreabă pe bucureșteni dacă vor Taxa Oxigen, pe Facebook. Reacțiile internauților

Ce prevedea Taxa Oxigen:

De la 1 martie 2020, maşinile sub Euro 4 vor plăti vinieta, iar maşinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul oraşului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, nu vor mai avea voie deloc în Bucureşti de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricţia este valabilă din anul 2024.

Erau exceptate de la plata vinietei scuterele si motocicletele, dar si autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL.

Pentru maşinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 va costa 5 lei pe zi.

Şoferii care circulă fară vinieta corespunzătoare vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

Tarifele variază în funcţie de gradul de poluare al maşinii, de la 500 de lei la 1.900 de lei pe an.

Articolul precedentCum va arăta noul oraș inteligent din Cancun unde vor crește peste 7 milioane de plante
Articolul următorCampanie de colectare a medicamentelor expirate