Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat demisia, urmând să părăsească Palatul Cotroceni, miercuri, 12 februarie.
Fostul președinte al Curții Constituționale a României, judecătorul Augustin Zegrean, a vorbit, marți, la Apel Matinal, despre prerogativele președintelui interimar, în contextul demisiei președintelui Klaus Iohannis.
Referitor la prerogativele președintelui interimar, Augustin Zegrean a explicat că acestea nu diferă de cele ale unui președinte ales.
„Are aceleași aceleași prerogative ca și președintele ales. Trei dintre ele, din cele prevăzute de Constituție, nu le poate exercita, adică nu poate să transmită mesaje Parlamentului. Practic, de aceea se şi duce astăzi în Parlament, pentru că mâine nu mai poate să o facă. Nu poate să dizolve Parlamentul și nu poate să convoce referendum pe perioada cât este președinte interimar. În rest, are toată răspunderea ca un președinte obișnuit și toate atribuțiile”, a declarat Augustin Zegrean, la Radio România Actualități.
Durata mandatului președintelui interimar
În privința duratei mandatului său, un președinte interimar poate menține funcția doar trei luni, în care trebuie să se asigure că Executivul organizează alegeri.
„Durata mandatului după Constituţie este de trei luni, dar sigur ar trebui ca în aceste trei luni Parlamentul să, adică Guvernul să organizeze alegeri pentru alegerea unui nou președinte, numai că deja acest demers a pornit.
Practic, cele trei luni se vor împlini după primul tur de scrutin, așa că nu cred că mai este cazul ca Parlamentul nu mai schimbe ceva. Adică Guvernul să schimbe ceva în procedura aceasta electorală”, a mai declarat fostul președinte al CCR.
Sursa: Newsinn