Săptămâna aceasta, legea pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare a fost adoptată de Camera Deputaţilor.

Fermierii vor primi o subvenție în valoare de maximum 20.000 de euro.

Legea adoptată reglementează stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare prin acordarea unei prime de comercializare în valoare de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare.

De asemenea, legea instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali.

Legea aduce beneficii atât pentru producători, cât şi pentru cumpărătorii care își doresc produse naturale, autohtone, lucru care poate contribui la salvarea soiurilor românești.

Subvenția se ridică la 200 de euro/ tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc și de acvacultură comercializat către unități de procesare.

De asemenea, pentru crescătorii de păsări, valoarea primei va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator, iar cine alege să vândă direct către consumatorul final va primi 100 de euro/ tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă.

Important de știut este faptul că același agricultor nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piață, direct pentru consum.

Producătorii locali pot obține această primă de comercializare de 100 sau de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, dar și pentru produsele pescărești și de acvacultură.

Cine beneficiază de cei 200 de euro respectiv 100 de euro? Persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulative următoarele condiții:

– dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;

– posedă atestat de producător, sau documente de înregistrare, sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;

– comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;

– fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz.

Prima de comercializare se acordă la cerere, având următoarele documente:

– adeverință care să ateste, conform înscrisurilor de la registrul agricol, suprafața de teren cultivată, suprafața de amenajări specifice destinate cultivării, suprafața de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deținută/ deținut de către solicitant;

– atestatul de producător vizat la zi, sau documentele de înregistrare, sau licența de acvacultură, sau licența de pescuit comercial, după caz;

– dovada comercializării produselor agricole primare și/sau a produselor pescărești și de acvacultură.

IMPORTANT: Legea primei de comercializare intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 și se aplică până la 31 decembrie 2023!

Articolul precedentScandal monstru la o unitate covid din Roșiorii de Vede: un fost primar infectat cu COVID a fugit din spital
Articolul următorVIDEO| O  nouă catastrofă ecologică. Lacul Iezer Călărași a secat în mai puțin de trei luni