Campania electorală pentru alegerile locale a început vineri şi se încheie pe 26 septembrie, ora 7.00. În premieră, campania va fi atipică şi se va desfăşura în anumite condiţii, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Astfel, întrunirile şi evenimentele electorale care au loc în interior pot dura cel mult două ore şi la ele pot participa maximum 50 de persoane. Toţi participanţii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, informează news.ro.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat completarea unei hotărâri de Guvern privind starea de alertă în care au fost introduse mai multe reguli pentru campania electorală, decizia fiind validată joi seară de Executiv, anunță news.ro.

Setul de reguli are ca scop protejarea oamenilor care interacţionează cu cei care candidează la alegerile locale şi echipele de susţinători ai acestora în perioada campaniei electorale.

Astfel, printre măsuri se numără purtarea obligatorie a măştii de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani la evenimentele din campania electorală, indiferent dacă ele se desfăşoară într-un spaţiu închis sau în aer liber, cât şi cu ocazia interacţiunii, pe stradă sau în cazul acţiunilor din uşă în uşă, între cetăţeni şi candidaţi ori echipele de campanie ale acestora, mai arată news.ro.

Pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor sau întrunirilor în campania electorală este instituiă obligaţia organizatorilor acestora de a asigura, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne, cu avizul Autorităţii Electorale Permanente, respectarea următoarelor măsuri:

“Pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor/ întrunirilor în cadrul campaniei electorale, se instituie obligaţia organizatorilor acestora de a asigura, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare, cu avizul Autorităţii Electorale Permanente, respectarea următoarelor măsuri:
 
a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii la evenimente/întruniri;
 
b) efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile;
 
c) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţii la evenimente/întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă;
 
d) afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile;
 
e) limitarea numărului participanţilor la maximum 50, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis şi a duratei acestora la maximum 2 ore;
 
f) limitarea numărului participanţilor la maximum 100, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în aer liber;
 
g) limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6, în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă;
 
h) limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2, în cazul acţiunilor din uşă în uşă;
 
i) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie materialele de propagandă electorală, înaintea începerii acţiunii;
 
j) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2.”, se arată în hotărârea de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a cerut Guvernului să iniţieze o campanie de informare în legătură cu procedurile care trebuie respectate, „astfel încât toată lumea să ştie ce trebuie să facă, ce este permis şi ce nu este permis, atât pe perioada campaniei, cât şi, evident, în ziua votului”.

Potrivit legislaţiei în vigoare, „în campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă”.

În campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă.

De asemenea, sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

Parlamentul a votat un proiect de lege prin care mandatele primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, consilierilor locali şi judeţeni au fost prelungite până la 1 noiembrie. Decizia a fost luată în contextul pandemiei de coronavirus şi a faptului că alegerile locale nu puteau fi organizate în luna iunie în condiţii de siguranţă.

Potrivit AEP, în urma comunicărilor primite până la 25 august, ora 12.00, au fost centralizate evaluările transmise de reprezentanţii primăriilor pentru 15.794 de secţii de votare, dintr-un total de peste 18.700, în vederea identificării de către autorităţile sanitare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 pentru alegerile locale. Datele centralizate arată că majoritatea secţiilor de votare au suprafeţe între 25 şi 50 de metri pătraţi, iar la 99,48% dintre acestea exteriorul clădirii permite distanţarea oamenilor. Totodată, 89,50% din secţiile de votare centralizate au grupuri sanitare igienizate şi dotate corespunzător.

Potrivit instrucţiunilor de completare a acestui fişier de evaluare, primarii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

– Cerinţe legale minimale – Sediile secţiilor de votare trebuie să asigure setul de condiţii minimale privind locaţiile în care funcţionează secţiile de votare, precum şi dotarea minimală a acestora, potrivit Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent şi a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate şi accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei participanţilor la procesul electoral, precum şi securitatea materialelor electorale).

– Cerinţe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării şi dezinfectării spaţiilor, asigurarea marcajelor pentru distanţarea fizică, punerea la dispoziţia participanţilor la procesul electoral a facilităţilor existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secţiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate şi dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanţarea fizică, afluierea/defluirea participanţilor la procesul electoral, precum modalităţile de dezinfectare a acestora, informaţiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafaţa sălii de votare, dacă în imobil se află o secţie de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafaţa zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilaţia.

Articolul precedentFlorin Cîțu va trimite, lunar, Parlamentului informații despre datoria publică, execuția bugetară, inflație
Articolul următorPER cere Guvernului să stopeze subvențiile date partidelor și banii să meargă către copii și sănătate