Sistemul sanitar din România este la fel de afectat la momentul actual ca și învățământul. Această pandemie ne-a demonstrat și confirmat, din nou, lipsurile din mediul sanitar. Să nu uităm de evenimentul Colectiv, care a fost mai mult decât un semnal de alarmă în ceea ce privește necesitățile spitalelor din România, lipsa cadrelor medicale, a aparaturii, a tehnologiei, a unei întregi infrastructuri pe care ar trebui să o dețină sistemul sanitar din România.
Cu atât mai mult acum, când ne confruntăm cu o pandemie cu un grad de răspândire îngrozitor de ridicat, dar pe care nu suntem pregătiți să o gestionăm și să asigurăm protecția populației, care are totuși un aport semnificativ la bugetul de sănătate, din impozitele care sunt achitate conform contractelor de muncă.
Observ că Guvernul României face acum campanie pentru vaccinare; iminenta apariție a acestui vaccin coincide, însă, cu o creștere a numărului de infectări.
Condițiile din spitalele din România sunt precare atât pentru copiii noștri, cât și pentru bătrânii cu o mulțime de afecțiuni.
Mediul sanitar are nevoie de o ,,curățenie” din toate punctele de vedere, atât metaforic cât și în adevăratul sens al cuvântului.
Educația este un element esențial în sustenabilitatea sistemului de sănătate; de aceea, obiectivele fundamentale ce vizează această ramură sunt:
Modernizarea infrastructurii spitalicești cu servicii de prevenție și tratament
- Înființarea unor laboratoare acreditate la nivel național pentru prelucrarea gratuită a testului COVID-19.
- Înființarea mai multor dispecerate medicale care să poată oferi asistență medicală WI-FI.
Digitalizare prin achiziționarea de aparatură performantă medicală
- Fiecare instituție spitalicească să dețină câte o platformă pe care să o poți accesa în cazul în care ai nevoie să ajungi la Urgențe.
- Să se cunoască numărul de pacienți în așteptare.
- Să se cunoască numărul pacienților preluați, astfel încât oamenii să știe timpul de așteptare, ținând cont și de gravitatea urgențelor.
– Realizarea de videoconferințe cu directorii spitalelor și Ministerul Sănătății.
În afară de perfecționarea sistemului sanitar, la fel de importantă este și educația populației/societății. O populație cu un nivel educațional ridicat, care respectă reguli de igienă, are șanse mult mai mari de a trece mai ușor peste aceste situații.
- Înființarea unor dispozitive sanitare necesare igienizării, amplasate în diferite puncte, atât în mediul urban cât și rural.
Trebuie să ținem cont și de sănătatea mintală, deoarece depresia afectează milioane de persoane. Un factor important este și situația financiară, după ce oamenii au rămas fără locuri de muncă.
- Soluția ar fi un ajutor financiar și subvenții, care ar aduce un plus la facilitarea înghețării creditelor la bancă sau diverse politici monetare.
Partidul Ecologist Român își propune să suțină toate aceste măsuri în senat. Votează Partidul Ecologist Român și ajută la modernizarea infrastructurii spitalicești. Pe 6 decembrie votează bradul!
Sursa: Realitatea de Constanta