Expert Forum, Asociaţia CIVICA, Centrul pentru Resurse Civice – organizaţii membre ale Coaliţiei VotCorect, solicită PNL şi PSD să renunţe la intenţia de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale în luna iunie, pe motiv că această propunere “limitează anumite drepturi ale alegătorilor şi afectează competiţia electorală şi principiile securităţii juridice”.

“Solicităm ca PNL şi PSD să renunţe la astfel de propuneri şi să organizeze alegerile astfel încât să nu afecteze drepturile electorale fundamentale, conform principiilor constituţionale şi standardelor internaţionale asumate”, afirmă miercuri organizaţiile menţionate, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, comasarea alegerilor modificarea legislaţiei electorale pe teme majore, cu mai puţin de cinci luni înaintea alegerilor, “contravine” standardelor internaţionale asumate de România.

“Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia indică faptul că un an înainte de alegeri ar trebui evitate schimbările legislative cu impact major, afectându-se chiar credibilitatea procesului electoral. Deşi nu sunt interzise, iar adoptarea unor măsuri pozitive este permisă, în acest caz comasarea nu face decât să afecteze drepturile alegătorilor în mod negativ. Şi nu vorbim în niciun caz despre modificări aduse cu mai mult de un an, ci despre o perioadă foarte scurtă de patru luni, în care se presupune că vor opera mai multe modificări legislative”, susţine Coaliţia VotCorect.

Conform aceleiaşi surse, alegerile locale anterioare au avut loc la finalul lunii septembrie, mandatul aleşilor locali este de patru ani, iar organizarea unui scrutin în luna iunie “ar putea crea confuzie” cu privire la preluarea mandatelor acestora.

“Conform Codului Administrativ, consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data alegerilor, iar comasarea ar putea determina în fapt scurtarea mandatelor acestora, afectând şi începerea exercitării mandatului de către primari. Comasarea ar presupune modificări sau derogări ale legislaţiei cu privire la termenele de preluare a mandatelor, cu mai puţin de patru luni înainte de ziua alegerilor, ceea ce afectează principiul securităţii raporturilor juridice”, precizează Coaliţia VotCorect.

În opinia organizaţiilor menţionate, prin comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în luna iunie va fi afectat dreptul la vot.

“Va fi afectat dreptul de vot. O consecinţă gravă a acestei decizii este că pentru alegerile locale s-ar elimina de facto dreptul de a vota la adresa de reşedinţă pentru alegătorii care nu şi-au înregistrat reşedinţa cu cel târziu şase luni înaintea datei alegerilor, adică la începutul lui ianuarie. Această reglementare, introdusă în 2023, era oricum restrictivă, dar în acest context nu face decât să extindă şi mai mult numărul celor care nu vor putea utiliza această opţiune, ceea ce echivalează cu restrângerea exerciţiului unui drept fundamental”, arată comunicatul. 

Articolul precedentPercheziții DNA acasă la Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova
Articolul următorSorin Grindeanu, față în față cu Anca Alexandrescu! Interviul anului, joi la ora 21:00, la Culisele Statului Paralel – VIDEO