Noi dezvăluiri la „Culisele statului paralel”! Cum a rămas televiziunea lui Dan Diaconescu – OTV fără licență, într-o nouă ediție specială, la Realitatea PLUS. 22 ianuarie 2013 a fost o zi cu ghinion pentru patronul OTV, Dan Diaconescu. Postul său de televiziune a fost închis definitiv, după ce membrii CNA au hotărât să-i retragă licența.
Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA de la acea vreme, cu unanimitate de voturi.
Licenţa a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţinea licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012.
În 2014, Laura Georgescu declara la Comisia de Cultură a Senatului că Dan Diaconescu nu a plătit niciuna din amenzile din cauza cărora CNA i-a retras licența audiovizuală a OTV, pe 22 ianuarie 2013. Tot atunci, Laura Georgescu a precizat că CNA a câștigat definitiv procesul pe care Dan Diaconescu l-a intentat instituției pentru suspendarea Deciziei prin care Consiliul a retras licența audiovizuală a OTV.
Imediat după anunțarea deciziei că postul a fost închis de CNA, timp de o jumătate de oră, OTV şi-a întrerupt programul pentru a afişa pe ecran mesajul „Emisia postului OTV a fost întreruptă la ordinul lui Victor Ponta”.
Patronul OTV a susţinut că CNA a încălcat toate regulile prin luarea deciziei de suspendare a licenţei televiziunii, având în vedere că firma Ocram Televiziune SRL – care deţinea licenţa – nu-şi putea plăti amenzile aplicate de Consiliu, fiind în insolvenţă.
Dan Diaconescu a înființat OTV în anul 2000. Televiziunea a reprezentat un fenomen, de unii a fost ironizată, de alții blamată, dar a sfârşit prin a fi copiată de multe alte televiziuni şi votată, sub masca unui partid politic, de milioane de români. Și între 2002 şi 2004 postul a avut emisia suspendată, tot în urma unei decizii a CNA.
Dar patronul OTV nu a renunțat ușor. La mai puţin de o săptămână de când i-a fost retrasă definitiv licenţa audiovizuală, Dan Diaconescu a intrat din nou în direct cu publicul său, de această dată pe internet, pe site-ul televiziunii.
Dan Diaconescu are interdicție să vorbească public, după ce magistrații Curții de Apel București au decis în urmă cu doi ani să mențină această decizie care este una definitivă. Patronul OTV a fost încarcerat în martie 2015, după ce a fost condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru şantaj. Cu toate acestea, a câştigat 200 de zile pentru că a lucrat în penitenciar şi alte 150 de zile după ce a scris cinci cărţi, fiind eliberat după doar trei ani, în baza măsurilor compensatorii.