Aproape 404 de hectare au fost dedicate spațiului verde, care va fi populat cu 7,5 milioane de plante – inclusiv 2,3 copaci per rezident

Firma de arhitectură italiană Stefano Boeri își extinde conceptul de pădure verticală într-un întreg centru urban cu noul Smart Forest City din Mexic. Situat chiar în afara Cancunului, acest spațiu extins este gândit astfel încât natura să se regenereze într-o armonie perfectă dintre zonele verzi și arhitectura clădirilor. Smart Forest City se va întinde pe 556 de hectare de teren care fuseseră desemnate anterior pentru un centru comercial. Acum, 130.000 de locuitori se vor putea bucura de un trai în orașul eco revoluționar, durabil, pe care l-a avut în vedere Boeri.

Nucleul Smart Forest City este plin de verdeață. Aproape 404 de hectare au fost dedicate spațiului verde, care va fi populat cu 7,5 milioane de plante – inclusiv 2,3 copaci per rezident. Cele 400 de specii care urmează să fie plantate au fost examinate cu atenție de botanista și arhitectul peisagistic Laura Gatti, asigurând un mix atent al plantelor. Acești copaci, arbuști, tufișuri și flori nu vor popula doar parcurile publice și grădinile private ci funcționează ca parte a acoperișurilor și fațadelor verzi care vor adăuga eficiența energetică orașului. De fapt, echipa lui Boeri estimează că Smart Forest City va absorbi 116.000 tone de dioxid de carbon cu 5.800 tone de CO2 stocate pe an.

Speranța este că orașul va deveni un hub pentru cercetătorii care investighează problemele de mediu și noile tehnologii, atrăgând studenți de top din Mexic și nu numai. În acest scop, orașul include un centru de cercetare avansat, cu facilități axate pe șase probleme de bază: bio-asistență medicală, astrofizică și știință planetară, restaurare de recifuri de corali, agricultură și tehnologie de regenerare, oraș intelligent, mobilitate și robotică.

Smart Forest City a fost, de asemenea, conceput pentru a fi complet auto-suficient pentru alimente și energie, datorită unei colaborări cu Transsolar, o companie germană cunoscută pentru inovarea în mediul construit. Orașul va fi înconjurat de un inel de panouri solare, precum și de câmpuri agricole care vor fi irigate printr-o conductă subterană conectată la un canal de apă. De fapt, apa este un element cheie al orașului. Un bazin mare aflat la intrarea în oraș va aduna apă, care va fi apoi distribuită prin canale navigabile. Există, de asemenea, o serie de fântâni arteziene încorporate în peisaj care vor ajuta la reducerea inundațiilor. Pentru a adăuga inovația, a fost proiectat un sistem de mobilitate de ultimă oră. Acest lucru le permite locuitorilor să își lase mașinile la marginea orașului și să se deplaseze în mediul urban folosind doar moduri de transport electrice și semi-automate interne.

Pe măsură ce proiectul avansează, Boeri este cu un pas mai aproape de a-și vedea visul cu ochii – un mediu urban durabil. „Smart Forest City Cancun este o grădină botanică, într-un oraș contemporan, bazat pe moștenirea mayașă și în relația cu lumea naturală și sacră”, spune firma. „Un ecosistem urban în care natura și orașul se împletesc și acționează ca un singur organism.” Boeri și-a prezentat proiectul în fața autorităților regionale în martie 2019.

Articolul precedentPoluarea fonică ameninţă supravieţuirea a peste o sută de specii de amfibieni, păsări, peşti, mamifere şi reptile
Articolul următorAnunț de ultimă oră pentru șoferi! Gabriela Firea, decizie despre Taxa Oxigen