Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi aproape dublu, în aceste zile, faţă de media multianuală a lunii octombrie, avertizează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Un posibil pericol pentru România la intrarea în țară, în condițiile în care debitul Dunării la în secţiunea Baziaş va creşte pe parcursul săptămânii până la valoarea de 7.400 metri cubi/secundă (mc/s), de aproape două ori mai mare faţă de media multianuală a lunii octombrie (3.850 mc/s), conform prognozei săptămânale realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), (valabilă până pe 24 octombrie).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în creştere, arată INHGA.

Pentru luna octombrie, hidrologii estimau anteor o valoare maximă a debitului Dunării la intrarea în ţara de 3.700 mc/s şi una minimă de 2.300 mc/s, în condiţiile în care media multianuală a lunii este de 3.850 mc/s.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 18- 24 octombrie 2020, prognoza pentru râurile din România arată că debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile mari din vestul ţării unde vor fi în scădere.

În prima zi a intervalului sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării.

Debitele pe râuri vor fi în general staţionare.

În prognoza lunară pentru râuri, INHGA estima pentru octombrie valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici, între 30-50% pe Buzău, Putna şi pe râurile din Dobrogea şi sub 30% pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Bârlad şi Jijia.

Debitele pe râuri vor fi în general staţionare, în următoarea perioadă, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Tur și Prut, unde vor fi în creștere ca urmare a propagării.

Pe râurile din bazinele hidrografice mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Mureșului și Timișului, vor fi în scădere.

În drumul său prin Europa, Dunărea traversează 10 țări și 4 capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.

Sursa: Realitatea de Mehedinti

Articolul precedent100% TU DECIZI! Adrian Solomon, deputatul “cu de toate” se declară comunist. Recidivist la scandaluri publice
Articolul următorBiroul electoral pentru Diaspora a definitivat candidaturile. Partidul Ecologist nu lipsește de pe listă