Decizia CEDO în cazul Codruței Kovesi dezvăluie analfabetismul funcţional de care dă dovadă o parte a clasei politice din România. Cei care citesc si nu înţeleg sensul, sau cei care plasează discuţia într-un context pur politic se îndepartează de la semnificaţia reală, juridică a hotărârii emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a declarat Dănuț Pop, Președintele PER.
Trebuie înţeles că CEDO se pronunţă STRICT pe PROCEDURI! Decizia CEDO nu este îndreptată împotriva CCR ci împotriva încălcării drepturilor unui cetăţean român, drepturi încălcate DIN CAUZA lacunelor legislative din legislaţia romanească, ce au dus la privarea cetăţeanului român la dreptul de acces la justiţie. Procedura este proastă, lipsind de dreptul constituţional pe cei ce sunt numiţi sau demişi prin decret prezidenţial. În acest caz se politizează deoarece se discută de fosta şefă a DNA care a fost schimbată din funcţie de Preşedintele României. Pentru că legislaţia romanească nu conţine nicio cale de atac, Codruţei Kovesi i-a fost limitat accesul la justiţie. Astfel, putem concluziona că decizia CEDO se referă strict la faptul ca o lege ”incompletă” şi lipsită de claritate, a lipsit un cetăţean român de dreptul său constituţional de acces la justiţie, ceea ce nu are o legatură directă cu o decizie a CCR.
Jocul politic permite aproape orice dar, faptul că Laura Codruța Kovesi a câștigat marți procesul la CEDO împotriva statului român trebuie să ne determine să corectăm şi să aducem legislaţia românească la nivelul celei europene. România a pierdut multe cazuri la CEDO fix din aceleaşi motive: O legislaţie incompletă sau plină de lacune!