Doar 2% din populație respectă porțiile recomandate de nutriționiști, mult sub țările de la polul opus (Irlanda 33%).  

Potrivit datelor Eurostat, o persoană din trei (33%) din UE a raportat în 2019 că nu consumă deloc fructe și legume zilnic, iar doar 12% din populația blocului comunitar consuma cele cinci sau mai multe porții recomandate de specialiști* în fiecare zi. În medie, peste jumătate din locuitorii Uniunii (55%) au spus că mâncau între una și patru porții de fructe și legume zilnic.

Cele mai scăzute proporții zilnice au fost raportate în România, unde doar 2% dintre oameni consumă dozele zilnice recomandate de fructe și legume. Urmează apoi cetățenii din Bulgaria și Slovenia (ambele 5%) și Austria (6%). Printre statele membre UE, cele mai multe porții zilnice de fructe și legume au fost consumate în Irlanda (33% din populație), urmată de Olanda (30%), Danemarca (23%) și Franța (20%). 

De asemenea, mai precizează statistica, dieta femeilor conține mai multe fructe și legume decât cea a bărbaților. În general, 58% dintre femei afirmă că mânăncă între una și patru porții zilnice, în comparație cu 51% dintre bărbați. La fel și în cazul consumului zilnic de cinci sau mai multe porții recomandate, unde procentele erau de 15% la 10%. 

*Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS), toți oamenii ar trebui să consume cel puțin cinci porții din diverse fructe și legume zilnic. O porție pentru adulți este echivalentul a 80 de grame de fructe sau legume. 

Surse: EurostatNHS

Sursa: Realitatea Ecologista

Articolul precedentUniunea Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul”: Holocaustul este un adevăr dureros care nu poate fi negat sau minimizat
Articolul următorSorin Cîmpeanu, acuzat de TĂIEREA burselor de merit din România, fără consultare – CÂȚI elevi sunt afectați în 2022 | DOCUMENT