Dina: Majoritatea rapoartelor au luat drumul Parchetului
Dina: Dacă nu se va face nimic, o să povestesc despre ce e vorba în sistemul sanitar
Dina: Legislația în domeniul sanitar trebuie modificată neapărat
„Controlul de la Piatra Neamț s-a făcut abia în a treia săptămână a lunii ianuarie a anului 2021, iar raportul este în curs de scriere. Ce aveți estre un raport făcut de către Direcțiile de Sănătate Publică împreună cu alte instituții ale statului, cum sunt ISU, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale etc. Din nefericire, nu pot să fac publice date”, a declarat Constantin Dina, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, la „Legile Puterii”.
„Din 2015 încoace, Corpul de Control (n.r.al Ministerului Sănătății) a făcut cred că vreo 230 de controale atât în unitățile sanitare publice, cât și în deconcentratele ministerului și la serviciile județene de ambulanță. Au fost descoperite tot felul de nereguli. Din nefericire, nu putem să facem publice mari probleme din sistemul sanitar, deoarece majoritatea au luat drumul Parchetului și sunt anchete penale în curs, iar dacă am începe să spunem ce s-a găsit acolo e posibil să interferăm cu aceste anchete penale și din această cauză nu putem să o facem, dar pot să vă spun că avem un raport clar cu ce s-a întâmplat cu achiziția de măști, avem un raport clar despre ce s-a întâmplat cu diverse angajări în Ministerul Sănătății. Avem rapoarte foarte clare în legătură cu managementul unităților sanitare din România, rapoarte care, parte dintre ele, au luat drumul Parchetului și este o activitate despre care putem să vorbim mai puțin”, a notat Dina.
„Măsuri au fost lăsate atât în sarcina structurilor din cadrul Ministerului Sănătății, cât și în sarcina managementului unităților verificate. E limpede că nu s-au pus în aplicare toate măsurile, iar mai nou (…) comisiile de disciplină au fost tratate ca fiind neconstituționale din luna octombrie 2020, iar încălcările de ordine de ministrul sau Hotărâri de Guvern nu pot fi trase la răspundere, deoarece acestea nu sunt legi de categorie primară, adică nu sunt legi sau ordonanțe. (…) Legislația în domeniul sanitar și-a atins limitele ei, iar ea trebuie modificată neapărat. Avem multe acte normative care se bat cap în cap și uneori managementul unităților sanitare chiar nu mai știe ce legi și ce ordine și ce Hotărâri de Guvern să respecte ”, a explicat șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății.
„Sunt investiții care au plecat pe banii ministerului, dar care nu au fost puse în funcțiune, nu au fost utilizate unele nici la doi ani după ce au fost achiziționate. (…) Dacă nu se va face nimic și vedem că merg în continuare lucrurile tot așa, o să ies și o să povestesc despre ce este vorba în sistemul sanitar. (…) Niciun ministru nu a intervenit în rapoartele pe care le-am făcut eu și echipa de la Ministerul Sănătății. Colectiv nu a fost verificat de Corpul de Control (n.r. al Ministerului Sănătății), deoarece atribuții în sensul ăsta a avut atunci Inspecția Sanitară de Stat, iar verificările au fost făcute de Inspecția Sanitară de Stat prin Direcțiile de Sănătate Publică. Nu a fost trimis Corpul de Control la Colectiv, iar controlul efectiv pe Colectiv a fost făcut la momentul respectiv de către Corpul de Control al Primului-Ministru”, a concluzionat Constantin Dina.
Sursa: Realitatea de Bucuresti