Radio Pata, radioul comunitar creat de comunitățile Pata Rât, Stephenson și Meșterul Manole, organizează primul festival de muzică și cultură romă: Khetane – comunități împreună!

Khetane este primul festival al comunităților marginalizate din Cluj-Napoc ce își propune promovarea culturii romani ca demers de reparație morală și de justiție socială.

Khetane înseamnă „împreună” în limba romani! Khetane aduce comunitățile împreună!

Festivalul pornește de la dorința locuitorilor din Pata Rât de a avea propriul lor festival care să ofere un program cultural alcătuit după preferințele lor. Timp de 3 zile, în perioada 12-14 august, în cadrul Khetane vor avea loc evenimente culturale: concerte, proiecții de film, prezentări de modă, dezbateri, activități pentru copii etc., toate gândite și adaptate special pentru a facilita interacțiuni sociale incluzive.

Festivalul se adresează celor peste 2000 de persoane din Pata Rât, dar și locuitorilor din Cluj. Accesul în cele trei zile de festival este gratuit. 

Khetane urmărește să întărească rolul structural al solidarității sociale în transformarea contextului socio-urban clujean. Pe lângă distracție, ne dorim ca activitățile festivalului să contribuie și la reconstrucția relațiilor sociale între cetățenii Clujului, marcate de rasism și segregare.

Istoricul cartierului Pata Rât:

Zonele marginalizate ale Clujului (Pata Rât, Stephenson, Manole) sunt rezultatul cumulat a peste trei decenii de nepăsare, rasism, discriminare și segregare. Acest fenomen își are începuturile în anii 70, când colonia Dallas a început să se formeze, iar în 17 decembrie 2010 a atins un punct culminant, când 350 persoane au fost evacuate de Primăria Cluj-Napoca, de pe strada Coastei din Cluj, fiind mutate forțat la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a orașului. 

În fapt, mai bine de 70% din locuitorii cartierului Pata Rât din Cluj-Napoca au ajuns acolo după ce au fost evacuați de autorități, în medii toxice, cu stigmatul de a trăi în condiții inadecvate de locuire.

Organizatorii atrag atenția asupra responsabilității instituțiilor publice de a-și asuma nu doar la nivel declarativ, ci ferm și pe termen lung, programe de re-integrare a acestor cetățeni ai Clujului. Programele în cauză vor include nu doar servicii sociale, medicale, ecologice, de salubritate și colaborări pe piața muncii, dar și soluții de locuire socială, la nivelul standerdelor unui oraș precum Cluj!

Citiți Manifestul Khetane pe site-ul Radio Pata > https://www.radiopata.ro/festivalul-khetane/

Khetane este un liant urban și social, care urmărește principiul „pretext cultural pentru context social”, bazându-se pe acțiuni de consultare, implicare și animare, în acord cu nevoile și așteptările cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Khetane este organizat de Fundația AltArt. Echipa proiectului este formată din specialiști în management de proiecte, producție de evenimente culturale, media, relații publice.

Sursa: Realitatea de Cluj

Articolul precedentPotențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România
Articolul următorDănuț Pop: ”Țara noastră are resurse dar Iohannis îl ține pe Popescu în brațe, drept urmare, ministerul Energiei nu va performa”