După criza epidemiologico-sanitară și cea a învățământului românesc, urmează criza financiară și alimentară!    

30 de ani au trecut și nimeni nu pune umărul la relansarea agriculturii din România. Trebuie să ne hrănim din acest pământ, nu din importuri! Nu puțini sunt politicienii care se bat cu pumnul în piept, considerând că doar din vorbe pot ajuta agricultura românească. De un an de zile, anumite zone din țară se confruntă cu o situație deosebită cauzată de secetă, având la momentul actual o suprafață totală calamitată de aproximativ 1,2 milioane de hectare la nivelul țării, din care 416.000 hectare sunt doar în județul Constanța, deci mai bine de o treime din total, la nivel național. Au fost afectate aproape toate culturile agricole: floarea- soarelui, porumb, etc., existând un mare pericol și pentru înființarea noilor culturi.                                         

Producătorii agricoli afectați de secetă sunt disperați de acest fenomen. Au nevoie de ajutor, altfel vor intra în faliment! Pe fondul lipsei de bani, producătorii nu mai pot onora contractele de arendă și nu mai pot achita ratele scadente pentru finanțarea activităților curente în agricultură, a echipamentelor, utilajelor agricole și a terenurilor.                                                                   

În calitate de candidat al Partidului Ecologist Român Constanța la Camera Deputaților, am avut mai multe întâlniri cu agricultorii din Dobrogea, cu cei din țară, dar și cu câteva asociații ale agricultorilor. S-au identificat principalele probleme care există în prezent, dar și soluțiile potrivite. Statul trebuie să se implice și să ia o serie de măsuri necesare pentru salvarea agriculturii!                               

  1. Declararea stării de calamitate în zonele grav afectate de secetă este o măsură absolut necesară.

În data de 15.09.2020 a fost lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență privind declararea stării de calamitate de către Comitetele județene pentru Situații de Urgență, referitor la fenomenul de secetă pedologică. După expirarea celor 10 zile de dezbatere publică, ar fi trebuit să existe niște date despre această măsură. OG va înlătura multe dintre disputele care pot și vor apărea în legătura cu executarea contractelor încheiate de fermieri.

 

În urma analizei Raportului întocmit de Departamentul de Situații de Urgență împreună cu Direcția Agricolă Constanța și transmis Guvernului României, reiese faptul că peste 85% din culturile înființate în anul agricol 2019-2020 în județul Constanța sunt calamitate în proporție de 80-100 %. Care este motivul pentru care măsura declarării stării de calamitate pentru zonele grav afectate nu a fost încă adoptată?

                                                 

  1. Suspendarea temporară și de urgență a plății ratelor la credite sau leasinguri, pentru utilaje agricole, terenuri și investiții agricole, pentru fermierii afectați de secetă.

                                                 

Este clar că ne îndreptăm către o criză alimentară și trebuie să aplicăm măsurile corespunzătoare pentru a diminua acest val. Măsura propusă nu are impact bugetar! Prin eliminarea presiunii plății ratelor, fermierii își vor putea onora atât obligațiile către furnizori, cât și plata arendei, evitând astfel apariția unor probleme economice și sociale în lanț. Ar permite băncilor sau societăților de leasing să nu mai constituie provizioane pentru finanțările acordate, diminuându-și astfel cheltuielile cu provizioanele și majorând componenta de profit impozabil. În plus, prin această măsură, fermierii ar evita raportarea în CRC (Centrala Riscurilor de Credite) care le afectează deja bonitatea financiară în fața finanțatorilor pe o perioadă lungă, urmând să aibă consecințe negative în demersul pentru obținerea de finanțări viitoare.                                    

  1. Reabilitarea sistemului de irigații este de importanță națională

După anii 90, sistemul de irigații a fost pus la pământ. În realitate a fost scos cu totul din pământ și vândut la fier vechi. Sunt politicieni care promit că se implică dar nu reușesc să depășească această etapă. Productivitatea eficientă în agricultură este direct proporțională cu disponibilitatea de apă necesară culturii.         

În urma unor discuții dintre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și agricultorii din județul Constanța a fost promisă suma de minimum 429 de milioane de euro pentru investiții în sistemul de irigații. Până în acest moment nu s-a întâmplat nimic. Statul încă nu consideră de importanță națională reabilitarea sistemului de irigații deși, potrivit specialiștilor, este o prioritate în zonele cu grad mare de ariditate, așa cum este și Dobrogea.                                     

Concluzii                                  

Partidul Ecologist Român s-a angajat să se implice în problemele pe care le întâmpină agricultura românească și să vină în sprijinul agricultorilor prin adoptarea unui pachet legislativ care să reglementeze asigurările agricole. Nu este corect ca firmele de asigurări să garanteze sprijin doar pentru riscurile cu incidență redusă, iar seceta, care se manifestă într-o zonă destul de restrânsă a țării, să nu fie asigurată. Se impune ca firmele de asigurări să schimbe pragurile de evaluare a riscurilor astfel încât se să facă încadrarea corectă a lor.            

Primele de asigurare sunt subvenționate de stat, prin AFIR, în cadrul măsurii 17.1. Ar trebui impusă o regulă potrivit căreia pachetul de asigurare să fie identic pe tot teritoriul țării. În condițiile în care se subvenționează primele de asigurare, iar riscurile asigurate au o incidență foarte redusă, evenimentele asigurate nu se despăgubesc, iar atunci această subvenție destinată susținerii agriculturii devine, de fapt, o subvenționare de la stat pentru firmele de asigurări!

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentBEC: „Pro România a făcut propagandă cu însemne bisericești”.
Articolul următorAEP, mesaj important pentru românii din străinătate