O echipă formată din comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Buzău, cât şi reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, UAT Smeeni şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean au ieşit în teren pentru a verifica apariţia pe cursul de apă al pârâului Negreasca, care se varsă în Călmăţui, a unei pelicule albe de natură necunoscută.

Sesizarea a venit din partea localnicilor care foloseaua apa din pârâu pentru adăpatul animalelor şi care au observat, în zilele de 12-13 aprilie, că aceasta a devenit alba ca spuma laptelui.

”La vărsarea pârâului Negreasca în râul Călmăţui este apa albă. Au fost cei de la Apele Române. Au luat probe. În aproximativ 5 zile vom avea rezultatul testelor respective să vedem dacă este ceva toxic sau nu. Am mers pe amonte, pe râu, până când am pierdut culoarea asta albă şi a devenit negru. Ciudat este că duminică dimineaţă apa era albă, seara nu mai era. Luni dimineaţă iar a devenit albă. E clar că cineva deversează”, spune primarul comunei Smeeni Andrei Ion.

Au fost prelevate probe de către reprezentanții ABA Buzău-Ialomița în vederea stabilirii valorilor indicatorilor de calitate ai apei, cât și ce substanțe ar putea conține acea peliculă.

”Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediul – Comisariatul Județean Buzău au verificat și agentul economic care evacuează în canalul ANIF apele epurate cât și apele pluviale de pe platformă. S-a constatat faptul că începând de sâmbătă, 10 aprilie se efectuau lucrări de decolmatare a cursului de apă Negreasca, cât și a canalului ANIF de către reprezentanții societății comerciale și de reprezentanții ABA Buzău-Ialomița.

Se vor continua verificările în vederea identificării sursei care a condus la aspectul albicios al apei pe cele două cursuri de apă, Călmățui și Negreasca. După primirea rezultatelor probelor de apă prelevate, se va stabili cu certitudine cauza și se vor impune măsuri conform legislației de mediu în vigoare.

In timpul controlului pe cursurile de apă menționate anterior nu au fost identificate cadavre de specii de pești sau alte viețuitoare” precizează reprezentanții Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Buzău.

ImagineImagineImagineImagineImagine

foto: Garda de Mediu

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentIa pastila SRS! Oxigenul va conduce la vinovat. Iar acesta este Raed Arafat
Articolul următorSURSE: PSD i-a interzis lui Vasile Dîncu să mai vorbească în numele partidului