Premierul Ciucă precizează că aceasta va fi doar suspendată, putând fi reintrodusă “dacă prețurile vor depăși puterea de cumpărare a cetățenilor.

Înaintea ultimei ședințe de guvern din acest an, premierul Nicolae Ciucă a spus că măsura a fost una bună, iar “prețul a ajuns la nivelul dinainte de decizie. Începând cu 1 ianuarie nu va mai funcționa, este o măsură de suspendare, dar în măsura în care prețurile vor depăși puterea de cumpărare a cetățenilor o vom aplica din nou”.

Guvernul a aplicat, începând din vară, un acord cu companiile petroliere, în care statul a suportat 0,25 de lei din prețul unui litru de benzină și de motorină, iar acestea au redus prețul cu alți 0,25 de lei. La vremea respectivă, benzina depășise opt lei/litru, iar motorina nouă lei/litru. Ulterior, prețurile carburanților au scăzut până la 6,5 lei/litrul de benzină și 7,5 lei/litrul de motorină, în prezent.

Totuși, renunțarea la subvenția de 0,5 lei nu va duce automat la creșterea prețurilor la pompă de la 1 ianuarie, companiile petroliere putându-le majora sau nu.

O analiză Profit arată că, tot de la 1 ianuarie, guvernul a schimbat modul de calcul al accizelor, revenind la un nivel de acum 5 ani, mai redus cu 12,5% decât cel din prezent. Acest lucru lasă companiilor petroliere o marjă de a nu scumpi carburanții, în ciuda renunțării la subvenția de 0,5 lei/litru.

 

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Vom intra în Schengen, dar cu fruntea sus! Uniți, vom impune forță și nu vom mai ingenunchea niciodată!”
Articolul următorAndrei Gușă: „Țara te vrea prost – radiografia societății”