La începutul lunii martie, un incident care a provocat creșterea nivelului de poluare a aerului în București a deschis cutia Pandorei. Au ieșit la suprafață importurile ilegale de deșeuri și combinații politico-administrative în jurul gropilor de gunoi. S-a operat și o arestare în acest sens. Este vorba despre managerul EcoGreen. Anchetatorii susţin că firma, care se ocupa de strângerea gunoaielor din Sectorul 1, le-ar fi aruncat în râul Argeş sau le-ar fi îngropat în zone din Ilfov şi Giurgiu. Garda de mediu împreună cu Poliția și Parchetul au desfășurat ample campanii de percheziții la firme de salubrizare. Însă, fenomenul este departe de a fi stopat. Containere cu deșeuri continuă să sosească în țara noastră. Garda de Coastă a identificat în terminalul din Portul Constanța Sud Agigea un container expediat de către aceeași firmă din Marea Britanie, care expediase cele 25 de containere, iar firma importatoare fiind aceeași de pe raza municipiului București. Într-un comunicat de presă emis de către Garda de Coastă se precizează că “ înurma perchezițiilor, s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind produse de uz casnic, acestea erau de fapt deșeuri inutilizabile.

După efectuarea controlului, a fost luată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României a produselor respective, fiind reintroduse în container pentru a fi expediate în țara de origine.”

Reamintim că în cauză, sunt cercetați doi cetățeni români, în vârstă de 36, respectiv 33 de ani și un cetățean britanic, în vârstă de 34 de ani, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de exportul sau importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu și folosirea de acte nereale la autoritatea vamală.

Articolul precedentGunoaiele sunt contagioase! Pericol de coronavirus!
Articolul următorFOTO| Încă un container cu deșeuri depistat în Portul Constanţa Sud Agigea