Senzorii organizațiilor care monitorizează calitatea aerului au detectat un nou episod de poluare în București. Începând de marți după-amiază, calitatea aerului a scăzut de la nivel “bun” la nivel “mediu”, ajungând la “rău” în Popești-Leordeni, după miezul nopții și în zona de vest a capitalei joi, pe tot parcursul zilei. “Aerul de munte” din București a durat doar o zi pentru că în perioada 17-18 martie s-au descoperit arderi ilegale de deșeuri în zona Sintești-Vidra din județul Ilfov. Potrivit constatărilor făcute de Garda de Mediu, câțiva cetățeni ardeau pe o proprietate privată gunoiul descărcat din dubă și cabluri electrice, fiind degajat fum negru intens. Din primele cercetări reiese că este vorba despre aceleași persoane surprinse că ardeau cantități semnificative deșeuri din anvelope și cabluri electrice, în urma controlului din perioada 02-08 martie. 

Reamintim că Bucureștiul are probleme serioase cu poluarea, în ultimele luni, noaptea, în weekend, dar și la orele de vârf înregistrându-se depășiri și cu 1000% a limitelor maxim admise.

Este deja cunoscut faptul ca poluarea afectează sănătatea oamenilor. Un studiu recent realizat de Societatea Italiană de Medicina Mediului a relevat o corelație între concentrațiile mari de PM10 și creșterea epidemiei de coronavirus, după cum a anunțat și RealitateaEcologista.net aici

Ecologiștii consideră ca se impune o astfel de cercetare calitativă și la nivelul țării noastre. Comisia Europeană a activat procedura infringementului pe poluare pentru țara noastră, în trei orașe: București, Brașov și Iași. “Dacă ar fi să comparăm datele oficiale privind numărul de purtători de COVID-19, cele mai multe cazuri se înregistrează în capitala, concluzie care s-ar justifica și prin faptul ca cele mai importante centre medicale de tratare și verificare a cetățenilor afectați de coronavirus, se află în București.

În egala măsura, nu putem neglija nici măsurătorile alarmante de la începutul lunii martie ce indicau un nivel ridicat de poluare in capitală și care nu au fost justificate de autorități nici până la această oră. Subliniem faptul ca sesizările privind mirosul înțepător de la periferia Bucureștiului și aproape de gropile de gunoi ce înconjoară capitala, exista și astăzi, mai ales noaptea și în weekend.

Cu toate acestea, presa centrală titra zilele trecute că în București calitatea aerului s-a îmbunătățit în anumite zone, ca urmare a reducerii traficului. Aşadar, fără să ne dăm seama, în perioada aceasta de grea încercare, dăm si testul “mai puţine maşini” în trafic şi, resimţim şi efectul! Se impune ca și acest indicativ să fie luat în calcul în analiza noastră, mai ales că poluarea din București, așa cum scriam mai sus, nu rezultă decât din trafic.

Însă, avem dovada clară că măsurile ecologiste au efecte foarte bune chiar şi fără intevenţia administraţiilor locale sau a Ministerului Mediului. Aşadar, taxa de aglomerare pentru accesul în inelul zero al Bucureștiului TREBUIE să fie aplicată iar proiectul complex cu măsuri ECO City pentru Bucureşti şi municipiile din ţară este cel mai potrivit şi realist pentru sănătatea românilor.

Specialiștii români în protecția mediului, dar şi medici, au intuit și ei această legătura între poluare și răspândirea COVID-19 chiar dacă măsurile de prevenție duc la scăderea poluării. Pe cale de consecință, cu cât stam stăm mai mult acasă, cu atât poluarea scade și eliminăm deci, riscul de răspândire al virusului. Apoi, este clar că poluarea poate fi factor agravant prin simplu fapt că inhalarea particulelor afectează tractul respirator ce poate accentua agresivitatea virală, poluarea fiind deja cunoscuta ca unul dintre factorii declanșatori ai cancerului pulmonar.

Sub acestă ipoteză, poate fi valabilă teoria confom căreia particulele poluante pot accelera “circulația” virusului, despre care se spune că afectează căile respiratorii. Aşteptăm, însă, un punct de vedere oficial, al autoritaţilor, pe această temă”, anunță Partidul Ecologist Român. 

Articolul precedentTurismul românesc în colaps? 60 de milioane de euro pierderi
Articolul următorNou episod de poluare în București. Firea somează Ministerul mediului