Şedinţa Senatului programată să înceapă joi, la ora 12.00 a fost suspendată până la definitivarea proiectului privind carantinarea şi izolarea în Comisia juridică. Premierul Ludovic Orban a anunţat că va participa la şedinţa Senatului în care se va dezbate proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea.

Plenul Senatului dezbate joi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea. Amânarea ședinței a intervenit pentru că Raportul pe acest proiect nu a fost trimis încă de Comisia juridică a Senatului.  

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a deschis şedinţa, menţionând că pe ordinea de zi se află proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea.

„Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară în perioada 16 – 31 iulie 2020. Ordinea de zi şi programul de lucru au fost afişate pe pagina de internet a Senatului. (…) Pe ordinea de zi de astăzi avem înscris un proiect de lege important. Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic adoptat de Camera Deputaţilor. Având în vedere că nu avem încă un raport de la Comisia juridică pentru acest proiect de lege, vom suspenda şedinţa până la finalizarea dezbaterii din Comisia juridică. Vă anunţăm în timp util cu privire la reluarea şedinţei de astăzi”, a precizat Cazanciuc, potrivit Agerpres.

Joi dimineaţă, senatorul PNL Iuliana Scântei, care conduce şedinţa Comisiei juridice, a anunţat că aceasta a fost convocată pentru observaţiile finale şi pentru vot asupra raportului. “Sper că observaţiile dumneavoastră şi ultimele lămuri sau corecturi să fie finalizate în timp util”, a spus Scântei, care a suspendat reuniunea, până la sosirea mai multor membri.

După trei zile de dezbateri și negocieri intense, senatorii Comisiei juridice au votat miercuri noapte pe articole, proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Printre modificări se numără posibilitatea ca pacienții să conteste juridic carantinarea sau izolarea, s-au eliminat prevederile privind carantinarea bunurilor iar asimptomaticii pot sta în carantină la domiciliu după ce au fost ținuți sub monitorizare 48 de ore în spital.

Președintele Klaus Iohannis a făcut un nou apel la Parlament pentru adoptarea cât mai rapidă a proiectului și a acuzat PSD de amânarea în Parlament a legii privind izolarea și carantina și a atras atenția asupra efectelor previzibile: zeci, sute de morți, pentru că Guvernul nu poate aplica măsuri pentru controlul epidemiei de coronavirus.

Proiectul Legii privind carantinarea şi izolarea, cu modificările PSD, a fost aprobat, joia trecută, seara, pe 9 iulie, în Camera Deputaților, cu  266 de voturi “pentru”, 11 împotrivă și 8 abțineri. Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil proiectului, fiind acceptate mai multe amendamente propuse de PSD și convenite în urma discuţiei cu secretarul de stat Raed Arafat. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind carantina și izolarea, în acord cu deciziile CCR, în ședința de acum o săptămână, pe 6 iulie.

Articolul precedentLEGEA CARANTINEI, la vot în Senat joi. Parlamentarii s-au pus de acord pe raportul comisiei juridice
Articolul următorAlegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie. Klaus Iohannis a promulgat legea