Președintele Partidului Ecologist Român (PER), Dănuț Pop, se amuză de frica demnitarilor români în privința măsurilor de combatere a crizei energetice. După Germania, ecologiștii dau exemplul naționalizării în Franța a companiei de energie.
„Începe să fie distractiv! Din toamnă am cerut naționalizarea companiilor de energie în România dar mulți m-au facut comunist! Ia uitați ce fac marii capitalişti din Europa: după Anglia şi Germania, a venit şi rândul Franței să naționalizeze gigantul energetic EDF!
Ai nostri l-au luat pe “nu” in brate si se câcâie pe la TV cu declaratii politice care nu ajuta pe nimeni.
Nu mai pierdeti timpul! Actionati! Aveti exemple inplementate, românii au ajuns la limită cu cheltuielile, nu mai aveti nicio scuza! S-ar reduce prețul cu cel puțin 50%, ceea ce ar genera si ieftinirea alimentelor! Chiar nu are niciunul sânge în instalație?”, a precizat Dănuț Pop, președintele PER.
Planificata naţionalizare a grupului de utilităţi Electricite de France SA (EDF) nu va avea ca rezultat majorarea facturilor la electricitate pentru gospodăriile franceze, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Olivier Veran. “Naţionalizarea EDF nu va avea impact asupra costului electricităţii pentru poporul francez”, a afirmat Veran la postul de televiziune LCI. “Pot să vă confirm astăzi că statul intenţionează să controleze 100% din capitalul EDF. Trebuie să avem control deplin asupra producţiei noastre de electricitate şi a performanţelor sale. Trebuie să ne asigurăm suveranitatea în faţa consecinţelor războiului şi a provocărilor colosale care vor veni”, a anunţat miercuri premierul Franţei, Elisabeth Borne, în Parlament.
Joi, Guvernul francez şi EDF au anunţat că sunt în căutarea unui nou şef care să reformeze compania şi să construiască mai multe reactoare nucleare.
Guvernul de la Paris este deja cel mai mare acţionar la EDF, cu o participaţie de 84%. EDF trece în prezent printr-o perioadă dificilă după ce a fost afectat de decizia Guvernului francez care a obligat EDF să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, în ideea de a proteja consumatorii şi companiile de creşterea preţurilor la energie.
EDF a fost înfiinţat în 1946 când Franţa a creat un monopol de stat în domeniul electricităţii care regrupa peste 1.000 de companii implicate în producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963 iar un deceniu mai târziu EDF a început să îşi extindă rapid capacităţile de producţie a energiei nucleare.
Franţa a început să liberalizeze piaţa de electricitate în 2004 şi un an mai târziu a listat EDF la bursă.
Sursa: Realitatea Ecologista