Liderul de la Chișinău le-a a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă această etapă.

Președinta Republicii Moldova a salutat, marți, începerea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană

Maia Sandu le-a a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă această etapă, notează Radio Chișinău.

“Fiecare pas pe care-l facem împreună ne apropie de ziua aderării țării noastre la Uniunea Europeană.Azi a avut loc prima Conferință interguvernamentală Bruxelles-Chișinău care fixează începerea negocierilor pe mai multe domenii.

Le mulțumesc tuturor care au făcut posibil acest moment într-un termen destul de scurt și am încredere că vom continua la fel de hotărâți pentru ca Moldova să fie liberă, europeană și o țară unde pacea este garantată”, a notat liderul de la Chișinău pe Facebook.

“Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment”

La rândul său, premierul Dorin Recean a transmis că Republica va depune toate eforturile pentru a deveni un stat membru al UE.

“Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de aderarea la Uniunea Europeană. Conferința Interguvernamentală Republica Moldova – UE de astăzi, fixează începerea oficială a negocierilor de aderare și demonstrează că avem capacitatea să construim, până în 2030, un stat prosper, un stat european.

Negocierile pe care le-am început sunt un proces tehnic și complex și au drept scop coordonarea politicilor Republicii Moldova și UE pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri. Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile pentru oameni, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ”, a subliniat șeful executivului moldovean.

Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment. Avem datoria, cu toții, să-l valorificăm și să lăsăm moștenire copiilor o Moldovă pașnică, unde oamenii trăiesc în bună înțelegere și au o viață împlinită.

În toamnă, voința poporului va confirma acest viitor al nostru, un viitor în marea familie europeană, în care să devenim o țară puternică, independentă, unde pacea și prosperitatea sunt garantate”, a conchis Dorin Recean.

Președintele Consiliului European a declarat, marți, că „asistăm la un moment istoric”, referindu-se la deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

„În urma deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, cele două ţări se angajează într-o adevărată transformare în aderarea deplină la UE – un moment de mândrie pentru ambele naţiuni şi un pas strategic pentru UE”, consideră Charles Michel.

Potrivit lui, faptul că UE continuă să ofere rezultate în parteneriatele cu Ucraina şi Republica Moldova, cu atât mai mult cu cât prima ţară se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, iar Republica Moldova se confruntă cu consecinţele acestui război, notează Agerpres.

Articolul precedentBEC a anulat alegerile pentru funcţia de primar la Costineşti. Cand va avea loc noul scrutin
Articolul următorScumpiri în lanț de la 1 iulie. Românii, afectați de creșterea accizei la carburanți