Reprezentanții Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării Bistrița-Năsăud, Grup de inițiativă locală KILOMETRUL ALBASTRU Bistrița-Năsăud, dar și Partidul Verde Bistrița-Năsăud au transmis mai multor instituții ale statului o petiție cu privire la depozitarea ilegală de deșeuri într-o groapă rezultată în urma excavărilor ilegale de balast din râul Șieu care se găsește în aria naturală protejată, SIT NATURA 2000 Șieu-Budac (ROSCI0400).
“În tot județul Bistrița-Năsăud, mediul natural este sufocat de deșeuri aruncate pe domeniul public, sau pe proprietăți private, un peisaj dezolant și totodată un real pericol pentru sănătatea publică. În acest context semnatarii acestei petiții, vă aducem la cunoștință un fapt deosebit de grav și ilegal, totodată, de agresare a mediului pe râul Șieu.
Locația identificată este pe malul stâng al râului Șieu, la aproximativ 50 m în aval de confluența cu râul Budac, comuna Mărișelu, județul Bistrița-Năsăud (coordonate Google maps.ro 47.0512983855, 24.4461355917. Sursa TrashOut ).
Mai exact este vorba de o groapă de gunoi ilegală, de dimensiuni impresionante, unde au fost depozitate tone de deșeuri menajere (PET, doze Al, sticlă, textile, materiale din activități de alimentație publică, etc – vezi foto atașate).
Groapa părăsită, rezultată în urma excavărilor ilegale de balast, este folosită de cel puțin 3 ani în scopul depozitării ilegale de deșeuri menajere și asimilabile. Aceste deșeuri sunt incinerate la intervale regulate de timp de către persoane neidentificate, eliberându-se în aer cantități mari de substanțe toxice specifice, cu efect cancerigen (dioxine, furani, etc)“, scriu reprezentanții celor două asociații și ai Partidului Verde.
Potrivit acestora, Primăria Mărișelu a fost înștiințată în câteva rânduri, însă nu a fost luată nicio măsură.
“În contextul epidemiologic actual, prezența depozitelor ilegale de deșeuri reprezintă un factor de risc suplimentar în răspândirea COVID-19. Astfel, primăriile au obligația să demareze, în regim de urgență, salubrizarea terenurilor pe care se află deșeuri abandonate. În toți acești ani, situația a fost adusă public la cunoștința instituțiilor abilitate și Primăriei Mărișelu (vezi sesizarea TrashOut), fără ca acestea să fi luat vreo măsură.
Vă reamintim, că situația este cu atât mai dramatică cu cât această activitate se desfășoară în aria naturală protejată, SIT NATURA 2000 Șieu-Budac (ROSCI0400), locație în care a fost identificată o activitate intensă a speciei de interes conservativ – vidra (Lutra lutra, cod 1355) și aria naturală protejată de interes național 2.202 Masivul de Sare de la Sărățel“, mai precizează petiționarii.
Petiția a fost transmisă Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Primăriei și Consiliului Local Mărișelu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, Comisariatului Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, dar și Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud