Intr-o spovedanie pe Facebook, ministrul mediului încearcă să-i calmeze pe activiștii de mediu și pe cetățenii care reclamă tăierile abuzive de pădure. 

“Înțeleg emoția pe care o trăiți, scrie Alexe, când poate vedeți transporturi de masă lemnoasă prin fața dumneavoastră, sau citiți postări și articole de presă mai mult sau mai puțin fundamentate și cu siguranță înțeleg puterea emoțională a amintirilor recente, când multe păduri au dispărut de pe hartă, dar vă cer să aveți încredere în specialiștii de bună credință pe care îi avem și să vă informați din surse sigure, oficiale și care sunt la îndemâna tuturor!”

Pentru a întări sinceritatea celor spuse, ne asigură că acționează cu bună credință și că este preocupat “de conservarea și extinderea fondului forestier al țării!”

Atât de preocupat, am spune noi, încât astăzi, după o analiză a variantei stopării tăierilor legale din păduri, pe durata stării de urgență, solicitată de o parte din societatea civilă, a ajuns la concluzia că interzicerea nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie.

Astfel, potrivit comunicatului remis de Ministerul mediului, această măsură ar afecta pe plan social 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne. Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenți de sectorul silvic, ar fi sever afectați financiar și social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei.

Din punct de vedere economic, România ar avea mult de suferit, spun cei de la minister, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB.

Acestă decizie i-a înfuriat pe activiștii de mediu. Agent Green a ieșit public cu o replică acidă la adresa oficialului, despre care spun că a “derapat rapid si consecvent, pierzand-și deocamdată votul lor de încredere”. 

“Promisiunile sale nu au devenit realitate:

– nu s-a interzis exportul de busteni

– nu s-a adoptat un plan de crestere a suprafetei impadurite a Romaniei de la 27% la 40%. Se fac doar plantari simbolice de imagine.

– a prorogat (in an electoral cand se fura mai mult lemn) HG-ul pentru operationalizarea SUMAL/ Inspectorul Padurii desi aplicatia era gata si trebuia doar “bagata in priza”

– catalogul padurilor virgine este un esec total. 90% din padurile primare lipsesc din acest catalog.

– parcurile nationale se exploateaza in continuare, cu exceptia zonelor unde Agent Green a castigat procese si a blocat taierile.

– infingementul pe paduri nu s-a inchis ci s-a agravat pentru ca domnul ministru aproba in continuare exploatari agresive in siturile Natura 2000, inclusiv cele de langa orasul sau de origine, Iasi (situl Barnova-Repedea).

– ignora petitia semnata de peste 31.000 de romani si nu suspenda exploatarile forestiere pe durata starii de urgenta cauzata  de pandemia COVID-19 pentru ca nu il lasa Romsilva si marile firme austriece si turcesti care nu aduc valoare adaugata importanta pentru Romania”, se arată în poziția Agent Green. 

În replică, Ministrul mediului transmite în aceeași notă de patetism lipsit de conținut , să avem încredere în el! “Am convingerea că Pădurile României vor fi exploatate sustenabil și durabil, pentru ca atât noi, cât și generațiile viitoare să ne bucurăm și să utilizăm corect și eficient atât partea de resursă regenerabilă, cât și componenta de recreere și agrement pe care pădurea ne-o oferă!”

Articolul precedentRomânia găzduiește rezerva strategică de materiale medicale a Europei
Articolul următorPartidul Ecologist Român cere demisia de onoare a ministrului MMAP, Costel Alexe