Ministrul mediului, apelor si padurilor, Costel Alexe, a anuntat marti ca firmele mici de exploatari forestiere vor primi un sprijin financiar de circa 200 de milioane euro, iar sumele se vor acorda in granturi de cate 200.000 de euro, informează ziare.com.

Ministrul mediului, apelor si padurilor, Costel Alexe, a participat marti la Dezbaterea privind identificarea, dezvoltarea si implementarea unor mecanisme financiare de sustinere pentru industria lemnului, in viitorul exercitiu financiar 2021-2027, la Universitatea Transilvania din Brasov.

“Ne aflam intr-un moment definitoriu pentru viitorul silviculturii romanesti. In aceasta perioada, Romania stabileste, impreuna cu partenerii europeni, structura investitiilor din fonduri europene in viitoarea perioada financiara. In perioada care tocmai se incheie, fondurile destinate sectorului silvic nu au fost suficiente. Ne-am propus sa schimbam asta”, a spus ministrul Costel Alexe, citat de ziare.com.

In ceea ce priveste exercitiul financiar 2021-2027, ministrul a aratat ca pe langa sprijinul acordat in cadrul PAC (Politica Agricola Comuna) prin FEADR, se doreste, suplimentar, accesarea unor fonduri europene.

“In acest sens, s-au purtat discutii cu Ministerul Fondurilor Europene si s-a obtinut acordul de principiu, astfel: circa 200 milioane euro, sprjin financiar pentru firmele mici de exploatari forestiere. Sumele se vor acorda in granturi de cate 200.000 de euro. Pentru derularea cu usurinta a finantarii se va desemna Administratia Fondului pentru Mediu ca Organism de Implementare; se vor cauta solutii si se vor aloca sume si pentru sectorul de prelucrare primara a lemnului, silvoturism, infrastructura forestiera”, arata ministrul pentru sursa citată.

In ceea ce priveste finantarea prin FEADR, domeniul padurilor si al sectoarelor economice bazate pe resursa de lemn au un rol central in strategiile europene privind: combaterea schimbarilor climatice – bilantul GES pe segmentul LULUCF; conservarea biodiversitatii si asigurarea stabilitatii ecosistemelor forestiere; dezvoltarea bioeconomiei bazata pe resursa de lemn, cu potential major de sustinere a dezvoltarii pentru zona rurala; producerea de energie regenerabila pe baza de biomasa din lemn.

“In acest context, consideram oportun ca domeniul padurilor sa beneficieze de o alocare financiara de minim 50% din fondurile alocate in cadrul Planului National Strategic (PNS) pentru masuri de mediu si clima si de minim 30% din fondurile de investitii alocate prin FEADR”, a adaugat oficialul.

Articolul precedent100% TU DECIZI! Cătălin Cherecheș: primarul, mama și donația de 1,5 milioane de euro
Articolul următorAutoritatea Electorală Permanentă participă astăzi la masa rotundă online pe tema alegerilor în perioada pandemiei