Miron Mitrea a afirmat în această seară, la Culisele puterii, de la Realitatea PLUS, că adevărata miză a haosului politic în care ne aflăm ca urmare a deciziei lui Florin Cîțu de a-l revoca pe Stelian Ion de la Ministerul Justiției a fost, de fapt, șefia parchetelor. Potrivit acestuia, USR ar fi venit la guvernare pentru un singur scop: “să controleze justiția”. Mai mult decât atât, el spune că președintele Iohannis s-ar afla în spatele demiterii lui Ion. Cât privește alegerile anticipate, acesta spune că nu vom avea astfel de alegeri anul acesta.

“Alianța USRPLUS-PNL e o alianța contra naturii. USR e un partid neocomunist. Au avut un singur catalizator, în afară de dorința de a guverna – PSD-ul. În momentul în care s-a constituit alianțaea a avut de la început sâmburele unei neînțelegeri datorită modului de a vedea lucrurile. Amandouă partidele au uitat  se clarifice ideologic. Azi, când PNL a devenit penibil, există un interes care nu îi lasă  fie maleabili nici pe Cîțu, nici pe Orban. USR a ajuns după 10 luni de guvernare  constate  nu și-a atins țintele. Este un partid interesat de justițieAsta a fost sarcina  principală când au venit la putere.

Stelian Ion a încercat  își impună preferații la cele 2 secții DNA și DIICOT. Am informații  nu a discutat cu nimeni, nici cu președintele … A discutat la Bruxelles cu două doamne românce. Nu am aflat cine sunt candidații. Am aflat  a fost mare nervozitate pe chestiunea astaSingura soluție a fost aruncarea în aer a coaliției.

PNDL3 este o poveste. Chiar dacă mâine se voteazămai durează luni de zile până când banii vor fi disponibili autorităților locale. PNDL a fost folosit de Cîțu ca un levier  îl schimbe pe Stelian Ion. (…) SIIJ am văzut clar care e poziția USR. Vor  acesta să fie desființat.

Cred  Iohannis nu a făcut un lucru rău văzând apetența USR pentru a controla justiția. Sunt convins că el a fost foarte deranjat, că și-a călcat pe inimă, înseamnă că a văzut intenția USRPLUS și a luat măsuri. Au vrut să-l oprească pe Stelian Ion în procedura de numire, ceea ce mi se pare corect”, a afirmat Mitrea.

PSD nu are nicun interes să îl schimbe pe Cîțu cu un alt liberal

Cât despre poziția PSD în tot acest scandal politic, Miron Mitrea a spus că o moțiune depusă în acel moment ar fi putut să încline balanța ori în favoarea lui Orban, ori în favoarea lui Cîțu: “PSD nu are niciun intres să îl schimbe pe Cîțu cu un alt liberal. Un nou prim-ministru ar da coaliției un alt moment de respiro. PSD nu vrea să fie levierul care rezolvă această problemă. Azi avem doar 2 soluții politice: Cîțu să își dea demisia și să fie nominalizat al premier, ceea ce nu se va întâmpla. Cei de la USR plus să recunoască că au greșit și să pună pe X la Justiție. În momentul respectiv dispar ei”.

Moțiunea AUR nu va ajunge în plen

În opina , PSD știe că moțiunea AUR nu va ajunge în plen. “Ciolacu a spus foarte clar unde vrea să ajungă –  la alegeri anticipate. Dacă PNL și USR nu va ceda în acest război, avem 2 soluții – guvern minoritar al PNL care are șanse să treacă sau alegeri anticipate – chestiune pe care atât Orban, cât și Cîțu și-o doreau în 2019″. 

Potrivit analistului politic, majoritate pro-aticipate ar fi formată din PSD, USR și AUR. În context, el a arătat care ar fi cele două posibilități:

“1) Să se găsească soluții în continuare pentru un guvern PNL-USRPLUS, ccea ce înseamnă că Florin Cîțu nu pleacă.

USR  numească un alt ministru la Justișie, ceea ce nu o va face. Soluția cu Cîțu  conducă în 

continuare actuală coaliție eu nu o vădExistă însă șanse  se întâmple.

2.) Un guvern minoritar, Iohannis va numi pe cineva  facă guvernul. Singurul partid cu oarecare șanse și experiență este PNL. PSD nu va vota un guvern minoritar. Nu are niciun interesUn astfel de guvern poate trece cu voturile PNL, USRPLUS din opoziție ( indioesc profund având în vedre orgoliile și lipsa de inteligență politicăși AUR”, a arătat analistul politic.

Articolul precedentMiron Mitrea: “Ion Caramitru, omul care a dat semnalul schimbării Revoluției anticeaușiste în revoluție anticomunistă”. Ce spune despre Patzaichin
Articolul următorLudovic Orban, invitat la o ediție specială Legile Puterii cu Alexandra Păcuraru, Laurențiu Botin și Dorin Iacob