Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a lansat, joi, un apel către naţiunile şi organizaţiile ”ostile” Israelului, între care a menţionat Iranul şi mişcarea şiită Hezbollah din Liban, cărora le-a cerut să nu profite de confruntarea dintre statul israelian şi gruparea islamistă Hamas şi să nu escaladeze conflictul.

”Este un mesaj către ţările şi organizaţiile ostile Israelului că nu ar trebui să încerce să profite de situaţie”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă după reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO, care a avut loc miercuri şi joi la Bruxelles, adăugând că SUA au desfăşurat forţe militare în regiune pentru a preveni escaladarea conflictului, transmite EFE, preluat de Ziare.com.

Stoltenberg a subliniat că Israelul ”are dreptul să se apere” şi că, pe măsură ce conflictul evoluează, ”protecţia civililor este esenţială”.

Șeful Alianței Nord Atlantice a subliniat că NATO, ca organizaţie, nu este ”direct implicată” în războiul dintre Israel şi Hamas, dar a recunoscut că este important ca miniştrii din ţările membre să fi abordat astăzi situaţia din Israel şi teritoriile palestiniene.

El a afirmat că ministrul israelian al apărării  Yoav Gallant le-a arătat omologilor săi din NATO, prin videoconferință, o înregistrare video ”şocantă” care, potrivit spuselor sale, conţinea imagini ”oribile! ale atacurilor din weekend şi ale victimelor.

Secretarul general al NATO a spus că unele dintre aceste imagini au fost deja arătate publicului larg şi a adăugat că înregistrarea video a confirmat ”brutalitatea atacurilor asupra civililor nevinovaţi”.

Ministrul israelian a explicat pe reţeaua X (fostă Twitter) că le-a descris aliaţilor ”atrocităţile comise de Hamas împotriva copiilor, femeilor şi bătrânilor”, potrivit AFP.

”Pe măsură ce acest conflict evoluează, protecţia civililor este tot mai importantă. Este un aspect exprimat clar de către aliaţi. Există reguli ale războiului, se face apel la proporţionalitate, şi toate acestea au fost, de asemenea, subliniate de mulţi aliaţi, care în acelaşi timp au condamnat foarte clar atrocităţile brutale şi violenţele de care este responsabilă Hamas”, a mai spus Stoltenberg.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentȘedința CSAT, convocată de Klaus Iohannis la ora 12.00, la Cotroceni
Articolul următorDeputată cu venituri uriașe. Din ce câștigă sute de mii de euro