Guvernul caută soluții pentru a aduce în sistem medici noi. 200 de medici rezidenți vor fi angajați fără concurs. Premierul a cerut ca autoritățile să fie pregătite acolo unde numărul de infectări cresc. Se verifică și capacitatea secțiilor de terapie intensivă, iar spitalele sunt degrevate de pacienții asimptomatici.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că obiectivul prioritar este creşterea capacităţii de tratare a pacienţilor cu COVID-19 în secţiile de terapie intensivă, iar ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a prezentat situaţia paturilor din aceste secţii, menţionând că în Capitală vor fi operaţionalizate 102 astfel de paturi.

“Domnule ministru Tătaru, am purtat mai multe discuţii legate de creşterea capacităţii de tratare în secţiile de terapie intensivă care reprezintă obiectivul nostru prioritar. Să ne prezentaţi ce progrese aţi făcut”, a spus Orban.

Ministrul Sănătăţii a precizat că în ultima săptămână a reevaluat unităţile spitaliceşti din acest punct de vedere, menţionând că în zilele următoare va evalua şi spitalele din Constanţa, Galaţi şi Craiova.

“La nivelul Capitalei am identificat şi operaţionalizăm în acest moment, se dau acele autorizaţii de la DSP, 102 paturi la terapie intensivă – două dintre spitale, Colentina şi Malaxa, fiind în integralitate spitale suport COVID. Aici avem 10 paturi de terapie intensivă la Malaxa, 29 la Colentina, cu posibilitatea de încă 20, în măsura în care am solicitat domnului secretar de stat Arafat pentru dotare şi personal. Celelalte spitale, Floreasca, Universitar, Sf. Ioan şi Pantelimon, sunt spitale suport COVID pe terapie intensivă, la Pantelimon – 20 de paturi, 10 la Floreasca, 11 la Universitar şi 10 la Sf. Ioan. În Capitală, posibilitatea este de 102 paturi şi încă 35 să putem operaţionaliza, dar trebuie să ducem şi personal”, a menţionat Nelu Tătaru.

OUG prin care 200 de medici care au terminat rezidenţialul vor fi distribuiţi către spitale, fără concurs

”Lucrăm pe partea de personal. Sunt medici care au finalizat rezidențiatul si propunerea noastră prin OUG, dac sunteți de acord pentru prima lectură, este ca primii 200 medici ATI, urgență, pneumologie, epidemiologie și radiologie. Îi angajăm la Gerota și de acolo îi distribuim prin coordonare, la finalul perioadei, 6 luni, vor avea posibilitatea sa aleagă posturile vacante unde pot sa mearga fara concurs”, a declarat Raed Arafat în ședința de Guvern.

„La nivelul unităţilor de primiri urgenţe, în discuţiile cu colegii pe care le vom avea inclusiv mâine, este creşterea capacităţii de ventilaţie, dar ea este limitată pentru că este gândită pentru altfel de activitate. Acum, dacă va creşte numărul, vom încerca să suplimentăm din ventilatoarele pe care le avem în stoc ca să putem să asigurăm îngrijirea bolnavului corect până este preluat de secţiile de terapie intensivă care poate la orice moment să nu aibă loc, să aşteptăm o oră, două, trei şi atunci va trebui pacientul să fie îngrijit corect în unitatea de primiri urgenţe”, a mai spus Arafat.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentGuvernul a decis că firmele pot să-și plătească taxele până la Crăciun
Articolul următorSenatorul social-democrat Nicolae Avram candidează pentru Camera Deputaților pe listele Partidului Ecologist Român