Guvernul Nicolae Ciucă a fost votat, joi, în Parlament. Acesta a primit încrederea a 70% dintre parlamentarii prezenți.

Guvernul PNL-PSD-UDMR condus de Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament, cu 318 voturi, așa cum era de așteptat, având în vedere noua majoritate. Pentru a trece, era nevoie cel puțin 234 de voturi.
 
Ce a declarat noul premier:

”Ne aflăm astăzi într-un moment mult așteptat de toți românii: în care putea să oferim stabilitate și predictibilitate. Ne angajăm să facem tot ce ține de noi pentru ca situația României să se îmbunătățească. Noi cei care suntem azi în fața dvs pentru a vă cere votul de încredere am căutat să găsim lucrurile care ne unesc. Pandemia ne-a învățat că timpul este prețios. Trebuie să punem capăt situației tensionate pe care țara noastră o parcurge.

Am înțeles să venim cu un program de guvernare sustenabil, care să ofere garanția că lucrurile vor intra în normal. Scopul nostru comun constă în modernizarea României și de aceea vom aloca 7% din PIB investițiilor. Un program esențial pentru dezvoltarea țării este programul Anghel Saligny.

Alt obiectiv: continuarea investițiilor în autostrăzi, infrastructură. A treia direcție se referă la dezvoltarea echilibrată și coezivă a României. Nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de transport.

PNRR reprezintă axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre. PNRR este strâns legat de reformele asumate. Vom asigura reziliența sistemului de sănătate și vom accelera vaccinarea anti-COVID. Se vor face investiții în 46 de spitale și secții prin PNRR.

Cetățeanul este și va fi în mijlocul actului de guvernare. Siguranța cetățeanului este prioritară. Nu ne putem permite luxul animozităților politice. O atenție deosebită trebuie acordată familieii, mai ales celor cu copii mici. Vrem să creștem demografia. Vrem să asigurăm prosperitatea țării noastre.

Față de românii din diaspora ne angajam să menținem un dialog deschis și transparent, să îi sprijinim. Vom căuta cele mai bune soluții la criza generată de prețurile exagerate la energie. Un stat puternic e un stat care sprijină mediul de afaceri. Vom păstra cota unică și suntem împotriva creșterii taxelor și impozitelor.

Alte obiective: reformarea administrației publice, debirocratizare. Ne propunem o guvernare participativă și alături de Președinție și parlament ne vom angaja într-un parteneriat onest și de lungă durată cu sovietatea civilă, biserica, patronatele.

Un domeniu-cheie este cel al Educației. Vom lua toate măsurile care se impun pentru ca elevii să nu mai aibă de suferit din cauza pandemiei.

Cultura este un factor integrator. Justiția e puterea statului care trebuie să asigure un serviciu eficient, accesibil, independent și transparent. Ne propunem ca politica externă să fie coerentă, predictibilă. Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic. În NATO se va urmări consolidarea profilului de pilon strategic regional.

Ne dorim ca de astăzi să punem toți umărul și să construim o Românie puternică și prosperă. Sarcina Guvernului este să mobilizeze acel spirit extraordinar al românilor și să pună în valoare potențialul poporului nostru”.

Articolul precedentDouă TAXE NOI, luate în calcul de guvern. Centralele de apartament ar putea fi INTERZISE
Articolul următorCulisele statului paralel | Ce șanse are ROTATIVA din România, după modelul din Israel. DE CE eșuează guvernele alternative