Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus creste de la o zi la alta. Deși lumea se aștepta ca noua ordonanța militară să vină cu măsuri categoric mai restrictive, iată că textul aduce noi precizări referitoare la circulația persoanelor cu vârsta peste 65 de ani. Este important de știut că în ordonanță sunt prevederi care se aplică din momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial, adică de astăzi, dar sunt și prevederi care se aplică începând de marți.

Astfel, începând de luni, 30 martie, 

  • Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinţei/gospodăriei, este permisă şi în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală. De asemenea, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă şi în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinţei/gospodăriei.
  • Operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate îşi vor organiza programul de lucru pentru a facilita şi a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.
  • Interdicţia privind circulaţia persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică exclusiv circulaţiei pietonale.
  • Preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate şi carburanţi nu pot fi majorate

Se aplică începând de marți, 31 martie, prevederi precum:

  • La intrarea în ţară, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, dar și piloţii de aeronave şi personalul navigant. optează pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile, în perioada dintre curse, pentru una dintre următoarele modalităţi de protecţie împotriva răspândirii COVID-19: a) carantinarea în spaţii puse la dispoziţie de către angajator; b) izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc, sau singuri, în alt spaţiu locativ disponibil; c) carantinarea la cerere, în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.
  • Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcţii esenţiale în Sistemul Energetic Naţional
  • Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuinţe situate pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune.
Articolul precedentPartidul Ecologist Român solicită modificarea nivelului alocaţiilor de hrană pentru bolnavii de COVID-19
Articolul următorDănuţ Pop: Profită mafia pădurilor de perioada autoizolării românilor? Salvaţi pădurile României!