Parlamentul a decis miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%, inclusiv ale magistraților, polițiștilor și militarilor. Toate partidele parlamentare au votat pentru tăierea pensiilor speciale. Șansele ca acest proiect să se materializeze sunt mici dacă se ține cont de sugestia Curții Constituționale potrivit căreia orice demers legislativ referitor la pensiile speciale este neconstituțional. Dacă nu va fi contestată la CCR, legea merge la promulgare.

UPDATE: Tăierea pensiilor speciale a fost votată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Au fost 307 voturi „pentru” și unul „împotrivă”. Dacă nu va fi contestată la Curtea Constituțională, legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Reamintim că în urmă cu o săptămână Curtea Constituțională a decis că orice demers referitor la pensiile speciale este neconstituțional, în Motivarea Deciziei privind Legea abrogării pensiilor speciale.

Singurul deputat care nu a votat „pentru” este Dorel Căprar, exclus din PSD și înscris din luna mai în Partidul Puterii Umaniste (social-liberal).

UPDATE: Au început dezbaterile în plenul Camerei Deputaților pe proiectul de impozitare a pensiilor speciale cu până la 85%.

Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis: „PSD a anunțat de la începutul anului că va vota împotriva acestei anomalii prin care unii beneficiază de sute de milioane de lei vechi. Mă bucur că există un consens pe această lege. (…) Fiecare grup prezent astăzi a votat măcar pentru o pensie specială. (…) Parlamentul oferă astăzi Guvernului posibilitatea să ia banii de la aceste pensii speciale și să îi ducă în fondul de pensii să majoreze pensiile cu 40% și să dubleze alocațiile pentru copii. 

Liderul deputaților liberali Florin Roman a spus, miercuri, în plen, că prin acest proiect de impozitare se va face dreptate, spunând că „fără un consens politic acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla”.

„Azi (miercuri – n.red.) trăim o nouă miercure albă în Parlament, în care Parlamentul își întoarce față către popor și ascultă ce vrea poporul. Sigur că acum sunt foarte mulți procurori, șefi din armată care sunt supărați. Dar se face dreptate pentru militari și polițiști, unde discrepanțele între cei care au muncit și cei care au fost la birou erau imense. Formula de azi afectează șefia. Erau pensii nesimțite. PNL a dus la bun sfârșit un proiect de lege care prevedea abrogarea pensiilor speciale. CCR ne-a spus că nu e în regulă și ne-a lăsat portița impozitării”, a mai declarat Roman.

A venit rândul Liei-Olguța Vasilescu, deputat PSD, să salute consensul pe impozitarea pensiilor speciale. 

„Toate categoriile vor fi impozitate, fie că e vorba de funcționari parlamenatri, personal din viația civilă, primari, parlamentari, polițiști, militari și chiar și foștii șefi ai statului român. Nu mai există vreo categorie care să nu fie impozitată. Legea este constituțională pentru că am respectat deciziile Curții. Ca și în sistemul public pensiile până în 2.000 de lei rămân impozitate cu 0 lei. Dacă pensia parlamentarului, a magistratului are o contributivitate pentru 8.000 de lei, impozitul pe pensie va fi de 10%, nu mai mare. Cu ce a contribuit la pensie, nu supraimpozităm”, a menționat deputata PSD. 

În schimb, deputatul Claudiu Năsui, de la USR, spune că e bine să fie impozitate pensiile speciale, chiar dacă proiectul a fost făcut „pe genunchi”.

„Pensiile speciale sunt furt. Legea a fost băgată pe repede înainte în comisii. (…) Renunțăm astăzi la acest sistem rușinos care le-a permis unora să aibă pensii de 76.000 de lei”, a mai spus Năsui.

Victor Ponta, de la Pro România, susține că a spus de la începutul anului că cea mai bună soluție e impozitarea și nu abrogarea pensiilor speciale. 

„Explicam că singura soluție e impozitarea. Știu că am discutat și cu domnul Orban și mi s-a spus că nu poate, că e cu cota unică. (…) Este o soluție de stânga, progresistă și mă bucur că PNL și USR au susținut-o. Vreau însă să mă alătur domnului Roman și să salut miercurea albă, dar vreau să sărbătorim și joia albă în care dăm jos Guvernul care nu vrea să mărească pensii și alocații”, a precizat Ponta.

Și PMP, UDMR și Minoritățile naționale au anunțat că sunt pentru impozitarea pensiilor speciale. 

UPDATE: Proiectul de lege privind impozitarea cu 85% a tuturor pensiilor speciale a primit raport favorabil în comisiile de specialitate. 

Membrii Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților au decis cu unanimitate de voturi, impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității:

– impozitare de 10% pentru sumele între 2.001 și 7.000 de lei
– impozitare de 85% pentru sumele care depășesc pragul de 7.001 de lei.

Proiectul initiat anul trecut de senatorul Liviu Pop, pus pe masa deputaților, propunea un impozit de 10% pe pensiile lunare de până în 10.000 de lei, iar pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%

Articolul precedent100% TU DECIZI! Claudiu Manda, contabilul mafiei din Craiova. Locotenentul lui Dragnea la distrugerea Justiției
Articolul următorCodul Penal, modificat în Parlament: criminalii, violatorii și pedofilii NU mai pot fi liberați condiționat