Partidul Ecologist Român reacționează la directivele UE privind extinderea ariilor protejate şi interdicțiile din aceste zone.

“Interzicerea oricăror activități de exploatare a resurselor, interzicerea construirii hidrocentralelor dar și accesul populației în anumite zone doar cu aprobarea administratorilor, posibil străini, ne determină să facem apel la dezbatere publică, către administrațiile locale, specialiştii în domeniu, partidele politice şi instituțiile conexe.

Ca ecologişti, sprijinim orice demers de protecție a mediului înconjurător, suntem interesați ca România să conserve zonele protejate şi parcurile naționale, cu întreg ecosistemul care le compun.

În România suntem în urmă cu ce înseamnă infrastructura de transport, de energie, turistică, de gaze, apă

Cu toate acestea, vrem să ne asigurăm că primarii și Consiliile Locale vor avea un rol decisiv într- un astfel de proiect de amploare, desigur, în strânsă legătură cu specialiştii de mediu, pentru a avea garanția unei soluții bine cântărite și echilibrate. O simplă directivă europeană nu este suficientă, fiecare stat fiind diferit şi având particularități.

În România, de exemplu, suntem în urmă cu tot ce înseamnă infrastructura de transport, de energie, turistică, de gaze, apă curentă etc.

Practic, suntem într-o perioadă de dezvoltare şi desfăşurare a proiectelor cu finanțare națională şi europeană, şi altele vor urma, deci, un stat în reconstrucție. Cu paşi mărunți, dar siguri!

Delimitarea noilor arii protejate trebuie rațional marcată astfel încât dezvoltarea României să nu fie oprită sau înfrânată de decizii pripite.

Exploatarea resurselor naturale este un capitol elementar pentru țara noastră şi trebuie gestionat ca atare. Să nu uităm că statele europene s-au dezvoltat prin tot ceea ce interzic României ( hidrocentrale, termocentrale etc) şi abia acum emit astfel de directive. Situația României este specială şi cerem să existe o dezbatere publică! Nu este un subiect usor! Acolo unde există comunități umane deja stabilite, trebuie ca populația să fie prioritizată. Rolul guvernanților este să asigure nevoile de bază cetățenilor și în egală măsură să protejeze mediul înconjurător în procente specifice literaturii de specialitate.

Ecologia înseamnă respect și echilibru!

Să avem grijă și la custozi, ONGuri sau persoane juridice străine care pot ajunge să administreze astfel de zone, în raport cu proiectele de dezvoltare ale României.

O altă chestiune ce trebuie dezbătută este reconversia profesională pentru categoriile de angajați care vor dispărea ca urmare a interzicerii accesului în astfel de zone protejate, excluzând chiar şi lucrările de întreținere a pădurilor”, anunță PER.

Sursa: Realitatea Ecologista

Articolul precedentPER despre ce face Ucraina pe canalul Bâstroe: ”Riscurile pentru ecosistem si pentru fauna Deltei sunt majore și trebuie să ne opunem cu toate forțele”
Articolul următorMaia Sandu, declarații după întâlnirea cu Klaus Iohannis la Cotroceni: “Sângele apă nu se face! Suntem tot mai aproape de România”