PER cere Guvernului sa demareze campanii de informare, educare, consiliere, intervenţie, schimbare şi participare activă privind violenta domestica, dar mai ales in directia eliminarii stereotipurilor care încearcă să justifice comportamentele agresive prin prisma “vinovăției victimei”
Este trist sa constatam ca cei mai multi demnitari vorbesc despre violenta domestica (femei, copii) doar atunci cand exista cazuri mediatizate. Intr-o tara cu populatie majoritar saraca si nescolita, una dintre prioritatile Guvernului si ale autoritatilor locale, specializate ar trebui sa fie tocmai prevenirea si rezolvarea unor astfel de situatii, cu scopul reducerii lor si poate chiar eliminarea acestui fenomen. Creșterea numărului de situații de violența domestică de-a lungul anilor reprezinta un semnal de alarmă ce nu trebuie ignorant. Situatia nu se rezolva cu un comunicat de presa sau o declarative publica! Agresorii nu se descurajeaza in acest fel. Acestia nu sunt descurajati nici macar de ideea monitorizarii electronice a respectării ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție sau a ordinului european de protecție.
Chiar daca existata un “pachet complex de acte normative” in acest sens, nu este sufficient. Complexitatea acestor cazuri de violenta domestica spune despre Romania ca nu este o tara pregatita administrativ nici macar sa gestioneze astfel de situatii, odata descoperite. Sa stii ca poti apela la 112 sau gratuit la nr unic 0800.500.333 pus la dispoziție de ANES este foarte util, dar nu este suficient!
Ce se intampla dupa? Victima se intoarce acasa unde o asteapta alte agresiuni!
Este nevoie ca femeile să fie foarte bine informate, să își cunoască drepturile și să solicite sprijin și ajutor din partea autorităților și a organizaților neguvernamentale, la toate nivelurile de intervenție.
PER subliniaza necesitatea pregatirii unui personal de specialitate in institutiile cheie care ajung sa interactioneze cu victimele. Centrele sociale unde femeile si copii agresati pot locui o perioada trebuiesc atent monitorizate, Pe langa consilierea psihologica pe care unele victime le primesc, programele de reintegrare in societate sunt foarte importante.
Solicitam Guvernului sa demareze campanii de informare, educare, consiliere, intervenţie, schimbare şi participare activă in acest sens, dar mai ales in directia eliminarii multor stereotipuri la nivelul societatii care încearcă să justifice comportamentele agresive prin prisma “vinovăției victimei”. Abuzul emoţional şi fizic, hărţuirea sexuală, violul conjugal, abuzul sexual la locul de muncă, abuzarea femeilor cu dizabilităţi sunt notiuni greu de acceptat sau chiar neacceptate inclusiv de catre politistii locali, ce ar trebui sa protejeze victimele!
In prezent, legea prevede că „în nicio formă şi în nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția şi onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violență domestică” (art.4 alin(2) Legea 217/2003).
Sursa: Realitatea Ecologista