Ecologiștii critică dur acordul semnat între Romgaz și ExxonMobil privind exploatarea gazelor de pe platoul continental al Mării Negre. Practic Romgaz a preluat participaţia companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep. Premierul Nicolae Ciucă prezent la ceremonia de semnare a spus că este un pas important pentru ţara noastră cu privire la exploatarea resurselor naturale din Marea Neagră, în timp ce ministrul Energiei Virgil Popescu a explicat că acest demers reprezintă „prima cărămidă pentru independenţa energetică a României”.

Ecologiștii susțin însă că e vorba de mare ”trădare națională”. Ei cer explicații despre cum e posibil ca România să plătească peste 1 miliard de dolari pentru a cumpăra ”ceea ce este de fapt al ei”:

”Mândrie mare, oameni buni, am mai dat un miliard la Înalta Poartă!

Contractul pentru preluarea participaţiei Exxon de ROMGAZ, a fost semnat de premierul Ciucă. Cu alte cuvinte, slugile noastre dambovitene ne-au aratat pe față, cât valorează o funcție de premier!

Si ca tabloul să fiecomplet, “Fraierică Geamantan”, ministrul Energiei a fost si el prezent ca element de decor sau să gireze prostia, probabil,  la sinuciderea veselă, pe care au anunțat-o cu fast. Practic, îşi tăiau venele zâmbind, cu o mare placere masochistă!

TOTUSI, PE CE S-A DAT 1 MILIARD? Pe zăcămintele României? Sincer, eu chiar nu înțeleg! Le răscumpărăm sau care este ideea? Plătim taxa de protecție? Este taxă de reziliere? Este ca la Bechtel? Dăm un miliard pentru nimic în ploaie? Nu înțeleg!

Cu ața demnitari mercenari, România este din nou în pierdere! Vă dați seama în ce situație am ajuns? După ce s-au efectuat numeroase tranzacții între diferite companii străine privind dreptul de concesionare și ținând cont că #LegeaOffshore nu se modificase, gazele ajung din nou la noi, dar de data aceasta, noi le cumpărăm!!!! Cum zice românul “s-a întâlnit hoțul cu prostul”, fix despre asta este vorba!

Practic, noi trebuie să plătim retragerea ExxonMobil? Dăm bani pe ce este al nostru? Decontăm un circuit de tranzacții care nu le-a ieșit străinilor, deși puteam să ne ocupăm noi la început. Am ajuns să fim proști pe banii noștri!

De la celebrul Isarescu a început tradarea de țară în materie de concesionare a gazelor, a preluat-o titularul de drept, Călin Popescu Tariceanu, cel care îi pupa în dos pe exxoniști de cate ori veneau in Parlament, deci, o slugă loială lor, si până astăzi, la vedeta zilei, Ciucă Executantul, ultimul din schema trădatorilor de țara. Ei nu vand România, nici nu o dau cadou, mai grav, o/ se prostituează politic pentru funcții și vin cu bani de acasă!

Surprizele nu se opresc aici, totul s-a intamplat cu ușile inchise! De Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliștii nu au avut voie să intre în sală, să pună intrebari, iar ei să răspundă și să arate că totul este corect și transparent! Oare cum s-o fi facut evaluarea? S-au temut de întrebari incomode! Au dat o palmă presei, exact de ziua ei!

Trăim o mare trădare națională! Sunt chiar atât de demenți?, susține Dănuț POP, președintele PER în comunicatul remis presei.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administraţie al ROMGAZ a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

La ceremonia de semnare a contractului de vânzare cumpărare de acţiuni EMEPRL, au participat din partea ROMGAZ S.A. Directorul General- Aristotel Jude, Directorul Economic- Răzvan Popescu, Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), Secretar de Stat- Dan Dragoş Drăgan, Membrii CA – Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu şi Cezar Batog.

Filialele ExxonMobil au fost reprezentate de Vice preşedintele – Frank Kretschmer, alături de Samuel Shehadeh, Alin Ştirbu şi Thomas Welzel.

Sursa: Realitatea Ecologista

Articolul precedentMinistrul Tanczos Barna: DEZASTRU lăsat de români de 1 MAI – „Tone de deșeuri după turiștii sau neturiștii iresponsabili”
Articolul următorGuvernul României îşi menţine angajamentul de aderare la zona euro