Autoritatea Electorală Permanentă a revizuit Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor, în perspectiva scrutinului prezidențial din luna mai.

Documentul include o serie de recomandări care să îi ajute pe oameni să identifice știrile sau informațiile false pentru prevenirea și combaterea posibilelor efecte ale acestora asupra procesului electoral.

Titluri care promit senzaţionalul, cele alarmiste sau cu formulări evazive sunt semne că o informaţie publicată pe reţelele de socializare ar putea fi falsă.

AEP recomandă analizarea conţinutului înainte de a-l distribui cunoscuților.

Ghidul include recomandări şi pentru candidaţi, notează Radio România Actualități.

Specialiștii amintesc că dezinformarea poate influenţa atât participarea la vot, cât şi opţiunile alegătorilor.

De cele mai multe ori, dezinformarea implică utilizarea de conturi automatizate, reţele de urmăritori falşi sau videoclipuri care au conţinut fals sau manipulator, aşa cum, de exemplu, a fost în campania electorală pentru alegerile de anul trecut, anulate de Curtea Constituţională.

Dezinformarea, pe scurt

Primele semne că o informaţie sau o ştire este falsă pot fi titlurile care promit senzaţionalul sau cele alarmiste.

De asemenea, articolele scrise cu litere mari, cu greşeli de ortografie sau cu multe semne de exclamare, formulările evazive care duc la presupuneri, lansare de zvonuri sau conspiraţii pot, de asemenea, indica o informaţie falsă şi în directă legătură cu perioada electorală, materialele publicitare politice care, deşi sunt iniţial create pentru a promova un anumit candidat, sunt apoi modificate pentru a-l defăima.

Principala recomandare este de a analiza cu atenţie o informaţie, de a o verifica şi din alte surse.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentALEGERI PREZIDENȚIALE 2025. CAMPANIA ELECTORALĂ A ÎNCEPUT. CINE SUNT CEI 11 CANDIDAȚI INTRAȚI ÎN CURSĂ: REGULILE STABILITE DE AEP
Articolul următorCU CÂT SE SCUMPESC GAZELE NATURALE PENTRU POPULAȚIE DUPĂ ELIMINAREA PLAFONĂRII