Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător este aniversată, în fiecare an, în data de 5 iunie, fiind instituită în anul 1972 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Mediul înconjurător poate fi cu adevărat protejat doar dacă fiecare dintre noi înțelegem, conștientizăm și respectăm cu adevărat normele și reglementările naționale și internaționale în vigoare și, deopotrivă, legile nescrise ale bunului simț. 
 
Centrul pentru Politici Locale (CPL), asociație care a coordonat mai multe manifestări importante dedicate Centenarului, își reafirmă atașamentul față de protecția mediului înconjurător și se implică cu toate forțele de care dispune în refacerea și reconstrucția zonelor miniere abandonate, respectiv în ecologizarea terenurilor afectate în urma închiderii minelor. 
 
CPL consideră că reabilitarea ecologică a haldelor de steril din fostele zone miniere este un proiect de importanță națională și așteaptă mai multă implicare din partea autorităților publice naționale și locale competente. 
 
De asemenea, în cazul mai multor perimetre, CPL – alături de mai mulți specialiști în domeniu – se implică în: 
 
– eliminarea riscului de alunecare a formelor de relief pozitive apărute prin depozitarea haldei de steril; 
– eliminarea impactului vizual negativ al zonelor cu aspect selenar (de tipul celor caracteristice exploatărilor miniere în carieră); 
 
– reintegrarea suprafețelor degradate în circuitul productiv şi/sau ecologic al regiunii, fapt care va conduce la regenerarea potențialului economic al acestora și la crearea premiselor de dezvoltare durabilă; îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător; 
 
– reducerea pantelor şi, odată cu aceasta, diminuarea intensităţii fenomenelor de eroziune şi accelerarea procesului de instalare a vegetaţiei.
 
Având în vedere însemnătatea zilei de astăzi, CPL dorește să transmită sincere aprecieri și prețuire tuturor celor care se implică în activități de mediu și care, prin efortul lor, fac viața noastră, a tuturor, mult mai bună.

Sursa: Realitatea de Alba

Articolul precedentProgramul de reîmpădurire Pădurea de Mâine încheie o nouă etapă
Articolul următorAlertă în staţiunile de pe Valea Prahovei din cauza urșilor