Joi, la ceremonia de receptie a sistemului de rachete sol-aer Patriot, Ambasadorul SUA la Bucuresti Adrian Zuckerman a declarat   ca Romania este primul partener din zona Marii Negre care gazduieste asemena sistem defensiv, marcând hotărât noul statut de vârf de lance al țării noastre in materie de securitate regională. “Generatia mea a trait cu frica armelor balistice deasupra capului, care a fost o amenintare cu dispartia umanitatii. Dar dupa terminarea Razboiul Rece, amenintarile nu au disparut. Amenintari de la Nord, Sud, Est si Vest. Rusia si China vor sa domine Vestul si sa dezstabilizeze ordinea creata.Europa si Romania trebuie sa ramana puternice pe pozitii la amenintarile de securitate si teritoriale. SUA ramane alaturi de Romania, unul dintre cei mai apropiati aliati. O economie puternica duce la o capacitate mare de aparare si o aparare puternica duce la o economie puternica. Romania nu are un aliat mai mare si mai puternic decat SUA”, a afirmat Zuckerman.

Totodata, România va participa la prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene (ESA), parte a unui efort internațional de deviere a unui asteroid, realizat în colaborare cu NASA. Astăzi, ESA a semnat un contract în valoare de câteva milioane de euro pentru proiectarea, producția și testarea acestei misiuni ce va explora un sistem binar de asteroizi. Proiectul denumit Hera oferă României și Portugaliei un rol esențial in proiectarea unui altimetru laser, instrument ce va oferi informații vitale pentru navigația autonomă a misiunii. În plus, România va dezvolta unitatea de procesare de imagini, sistemul de conexiuni și echipamentul electronic de testare, contribuind și la sistemul de ghidare, navigație și control. „Misiunea HERA este un pas major în protecția planetei noastre, iar România va contribui decisiv la efortul global de apărare planetară”, a declarat Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA). Contractul a fost acordat unui consorțiu condus de compania OHB System AG din Bremen. Dintre cele 17 State Membre ESA ce contribuie la misiunea HERA, Germaniei îi revine rolul principal. Italia, Belgia, Luxemburg, Portugalia, Cehia și România au de asemenea o contribuție semnificativă. Pe lângă acestea, la misiune își aduc contribuția și Austria, Danemarca, Franța, Ungaria, Olanda, Elveția, Finlanda, Polonia, Irlanda și Letonia
 
Tot joi, Premierul Ludovic Orban a participat in comuna Corbu din judetul Constanta, la inceperea lucrarilor la conducta submarina din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia-MGD, dezvoltat de compania Black Sea Oil and Gas, parte a grupului Carlyle Energy.
Seful Executivului a declarat ca proiectul, in valoare totala de 400 de milioane de dolari, este unul extrem de important, fiind vorba despre primul zacamant de gaze naturale aflat off-shore exploatat de Romania. Acest proiect reprezintă o ilustrare foarte concreta a parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii” și va deschide o noua era in dezvoltarea economică și strategica a țării noastre . 

Și totuși, in ciuda întăririi poziției României in Regiune, Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat ieri decretul care prevede intrarea în vigoare a Strategiei Naţionale de Securitate a Ucrainei care, pe lângă direcţiile de dezvoltare ale domeniului securităţii, propune şi o serie de ţări cu care statul ucrainean ar dori să dezvolte parteneriate strategice, printre care nu se numără, însă, şi țara noastră. Decizie extrem de ciudata, ținând cont ca România are un potenţial extraordinar de a susţine Ucraina, inclusiv în materie de securitate, și mai ales ca exista un profund sentiment antirusesc atât in societate cât și in clasa politica. In schimb, Kievul dorește o colaborare strânsă cu Republica Moldova și Belarus, tari controlate puternic de regimul autoritar al domnului Putin. Este aproape de neînțeles respingerea asistentei de la București atât timp cât România contribuie la gestionarea Fondului Voluntar Financiar de Asistenţă creat de NATO, unde  am avut rolul de naţiune-lider, susţinând securitatea cibernetică a Ucrainei. De asemenea, în iunie 2020, România a acordat Ucrainei ajutor medical în valoare de 2 milioane de dolari, contribuind la destionarea efectelor pandemiei COVID-19.

Pe fondul exercițiilor militare rusești din marea Neagră, denumite caucaz 2020, desfășurate in perioada 21-26 Septembrie, NATO a trimis trei impresionante nave de război sa asiste la desfășurarea de forte rusești. Astfel, in Marea Neagra patruleaza acum distrugatorului american USS Roosevelt, nava hidrografica multirol britanica HMS Enterprise si nava de cercetare electronica Dupuy de Lome din cadrul Fortelor Navale ale Frantei. Contextul este foarte complicat. Federația Rusa duce un agresiv război hibrid in regiunile cuprinse între Marea Neagră, Marea Baltică și Adriatică urmărind sabotarea proiectului european al Balcanilor, controlul Marii Baltice prin comunități etnice vorbitoare de limba rusa încă puternice, si închiderea Pontului Euxin pentru navele occidentale, afirmând interesul strategic de apare al Kremlinului fata de o eventuala expansiune NATO spre teritoriile rusești. Analiștii militari și de intelligence sunt convinși ca Succesele geopolitice ale Rusiei în acest spațiu tulburat se pot consolida în perioada următoare, prin menținerea influenței la vârf în R. Moldova în urma alegerilor prezidențiale din decembrie 2020, prin medierea internațională a crizei din Belarus, care va conduce la consolidarea geopolitică a Rusiei în această țară, prin consolidarea administrațiilor pro-Moscova din regiunile estice și sudice ale Ucrainei la alegerile locale din 25 octombrie, prin politici tot mai asertive în Muntenegru, pe fondul slăbirii pozițiilor formațiunilor politice pro-europene la recentele alegeri parlamentare, prin consolidarea atractivității politicilor iliberale în țări aflate la periferia estică a Uniunii Europene, prin clivajele tot mai frecvente în NATO ale unor state membre riverane Mării Negre. Dacă SUA se mută geopolitic, politic și militar din vestul Europei spre estul ei și, mai ales, dacă această tendință se va menține și după alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, liniștea regiunii pare a se securiza pe termen scurt. Sunt deja numeroase vizite în regiune ale unor înalți oficiali civili și militari americani care confirmă interesul actual al SUA de a proteja estul Europei de agresiunile Rusiei și Chinei.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentMinistrul Sănătății anunță posibile restricții viitoare: “Evoluţia ne va arăta şi măsurile, poate şi restrictive, care vor fi impuse”
Articolul următorPNL Giurgiu: “Președintele Consiliului Județean Giurgiu aduce acuzații nefondate privind alocarea fondurilor către primării!”