Este haos după ce PSD a propus plafonarea prețurilor la carburanți. Specialiștii spun că această măsură va face mai mult rău decât bine și cer în schimb reducerea accizei și a TVA. De partea cealaltă, guvernanții spun că directivele europene îi împiedică să facă acest lucru. O decizie va fi luată însă de Coaliție. 

 

Partidul Social Democrat a transmis într-un comunicat de presă că „Guvernul trebuie să intervină pentru reducerea prețurilor la carburanți”, fie prin „stabilirea unui preț maximal la clientul final” sau prin „limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial”.

„Guvernul trebuie să intervină pentru reducerea prețurilor la carburanți. Ministerul Energiei trebuie să prezinte urgent propunerea de legiferare.

PSD salută acordul partidelor din Coaliție cu privire la necesitatea unei intervenții hotărâte din partea Guvernului pentru combaterea creșterii prețurilor la carburanți. În acest sens, PSD solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în Coaliție propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluție identificată în acest sens. 

Totodată, PSD subliniază că orice întârziere a unei decizii din partea Executivului în această privință afectează grav atât economia națională, cât și puterea de cumpărare a cetățenilor. Din momentul în care Ministerul Energiei a primit sarcina de a prezenta o soluție de legiferare, prețurile la carburanți s-au majorat cu încă aproximativ 0,5 lei/litru. Așadar, nu mai e timp de analize și dezbateri! E nevoie de acțiune! Guvernul trebuie să intervină urgent pentru a pune capăt acestor creșteri de prețuri.

Din perspectiva PSD, stabilirea unui preț maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial, de la producător la benzinărie sunt variante care ar trebui discutate de urgență în cadrul Coaliției de guvernare”, arată un comunicat al PSD.

Și PNL vrea soluții. Creșterea prețului carburanților poate fi temperată prin măsuri fiscale, transmiste PNL. Ministerul Finanțelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acționeze pentru a induce o scădere a prețului de la pompă.

În paralel, este nevoie de analize din partea Consiliului Concurenței și a ANPC. Însă guvernul, în urma acestor rapoarte, poate interveni asupra prețului NUMAI prin intermediul Ministerului Finanțelor (fie că vorbim de reducerea accizelor, a TVA, impozitarea profitului sau plafonarea prețurilor). Sunt măsuri ce țin de fiscalitate, nu de producție, nu de calitatea serviciilor.

Ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu, trebuie să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenție rapidă asupra prețului. Sunt necesare și analizele Consiliului Concurenței și ale ANPC. E nevoie să privim toți cu responsabilitate și pragmatism problema prețurilor pe această piață și să ne asumăm cele mai bune măsuri fiscale în perioada imediat următoare.

Articolul precedentMohammad Murad, președintele executiv al PER, scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă: ”Mediul de afaceri din Romănia se confruntă cu o problemă majoră”
Articolul următorParlamentul dă LIBER la împușcarea urșilor: reexaminarea cerută de Iohannis, RESPINSĂ