Un nou semnal de alarmă în cazul legumelor toxice ce ajung în piețe, în magazine și, ulterior, pe mesele românilor. Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt a afirmat că până nu avem laboratoare și metode clare de a certifica într-un fel sau altul legumele, nu putem să spunem dacă acestea conţin sau nu substanţe toxice. Situația este cu atât mai revoltătoare cu cât autoritățile par să nu știe ce cantități de produse toxice ajung în piețe. 

 

Sunt mii de producători de legume la noi în țară însă, inspectorii sanitari verifică doar câteva grădini. Deși sună halucinant, potrivit documentelor, în Teleorman, de exemplu, Autoritatea Fitosanitară a testat doar două fire de salată într-un singur an. 

Nu toți comercianții sunt însă dispuși să se afle cât de periculoase sunt legumele și fructele vândute.

Și cel mai probabil, mulți au și un motiv pentru care refuză. Anul acesta, în tot județul Teleorman, Autoritatea Fitosanitară a testat doar două fire de salată. În Giurgiu, acolo unde există un bazin legumicol mult mai mare, în cadrul programului tomata, vor fi verificați oficial de statul român 38 de producători, adică, doar doi la sută din totalul celor înscriși.

În Olt, din puțin peste 7.000 de producători înscriși în programul Tomata, au fost prelevate doar 54 de probe.

În ciuda testelor puține, autoritățile ne spun să stăm liniștiți că, în România, siguranța alimentară respectă toate normele Uniunii Europene. La fel susține și ministrul Agriculturii, Petre Daea, după ce personal a vizitat mai multe sere.

Pesticidele sunt produse chimice folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor. În cantități peste limită, ele devin toxice pentru om. România este pe locul şase în UE la cantitatea de pesticide folosită în agricultură. Nitrații și nitriții sunt substanțe cu potențial cancerigen. Este afectată în special zona colo-rectală unde celulele umane sunt bombardate chimic și își schimbă structura. 

Sursa: Realitatea Ecologista

Articolul precedentClubuldepresa.ro, semnal de alarmă: Nu desființați protecția sursei!
Articolul următorPreședintele Klaus Iohannis, la finalul consultărilor pentru noul guvern: Îl desemnez ca premier pe Marcel Ciolacu