Dragoş Dobrescu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, denumit miliardarul fără chip tocmai pentru că există foarte puține fotografii cu el în presă, apare în mai multe dezvăluiri făcute de fostul parlamentar Cristian Rizea, în exclusivitate, la Realitatea PLUS. Dar numele său, în afară de afaceri explozive și relații la vârful politicii din România, este legat și de un denunț de răsunet pe care acesta l-a făcut la DNA.

Afaceristul, împreună cu fostul acționar de la Dinamo Cristi Borcea sunt denunțătorii în dosarul de corupție al fostului primar de la sectorul 2, Neculai Onțanu. Edilul a fost reținut de procurorii DNA în 2016, fiind acuzat de luare de mită. La scurt timp după, a fost reținută, în același dosar, și Loredana Claudia Radu, avocată la acea vreme în cadrul Baroului București, acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani. Loredana Claudia Radu este avocata care l-a reprezentat și pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Rovinari-Turceni. Presa a dezvăluit atunci că Dobrescu a apelat la Cristi Borcea pentru a-l ajuta să-l convingă pe Neculai Onțanu să aprobe o retrocedare de 12 hectare. Neculai Onţanu a fost acuzat de DNA că ar fi primit ilegal două terenuri de 1.500 de metri pătraţi în valoare de 1,4 milioane de euro. În schimb, s-ar fi obligat să faciliteze o retrocedare în sectorul pe care îl păstorea. 

Potrivit denunțului lui Cristi Borcea, obținut la acea vreme de jurnaliștii Realitatea, acesta le-a povestit procurorilor cum a intervenit la edil:

„Am fost de acord cu propunerea lui Dragoş Dobrescu, sens în care la următoarea întâlnire cu primarul Onţanu, care a avut loc, din câte îmi amintesc, fie la stadion, fie la primărie, i-am spus acestuia că Dragoş Dobrescu împreună cu mine doream să obţinem resituirea unor suprafeţe de teren în sectorul 2, întrebându-l dacă ne poate ajuta. I-am spus domnului primar că, în cazul în care vom obţine restituirea, îi vom da o sumă de bani, din câte îmi amintesc, un milion de euro. Domnul primar a fost de acord cu propunerea mea şi mi-a spus că, dacă documentele sunt în regulă, ne va ajuta să obţinem acele terenuri. (…) Ulterior obţinerii terenurilor, nu am mai purtat discuţii cu primarul pe această temă, eu doar mulţumindu-i pentru ajutor şi întrebându-l dacă totul este în regulă, el confirmându-mi că este mulţumit.”

Neculai Onţanu, cel mai longeviv primar din Capitală, a scăpat, însă, de închisoare, nu pentru că judecătorii l-au găsit nevinovat, ci pentru că faptele de corupţie de care a fost acuzat s-au prescris.

Dar numele controversatului om de afaceri Dragoş Dobrescu, membru al aşa-numitului grup de la Monaco, a fost în centrul mai multor scandaluri și acuzații extrem de grave încă de acum patru ani. Iniţial, Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu, a relatat, într-un denunţ la DNA, faptul că a asistat la o discuție referitoare la punerea la cale a uciderii lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Ea a susținut că pe 10 martie 2012, la un prânz ținut într-o vila din Snagov, Dragoș Dobrescu și Elan Schwartzenberg, ar fi vorbit despre Codruț Marta. În discuția lor, cei doi ar fi spus că Marta știa multe despre afacerile în care erau implicați și ar fi blocat într-un cont 10 milioane de euro, bani ce le aparțineau.

Pe de altă parte, Florian Walter, regele gunoaielor, a susținut că a fugit din țară pentru că se temea pentru viața sa după ce ar fi fost amenințat de Dobrescu. Walter a mai povestit, potrivit unei conversații care a fost interceptată și a apărut în dosarul său de la DNA, că relația cu Dragoș Dobrescu este motivul comportamentului ciudat al lui Crin Antonescu din anul 2014 și al ieșirii sale din cursa pentru Președinție.

Iar dovezile în acest sens nu au întârziat să apară. În 2016, procurorii anticorupție, au efectuat percheziții la locuința din București a omului de afaceri Dragoș Dobrescu, numele acestuia fiind în dosarul care îl viza pe senatorul Crin Antonescu. Mai exact, potrivit unor surse, au existat suspiciuni că Dobrescu ar fi plătit cea mai mare parte a apartamentului de lux pe care soții Crin Antonescu si Adina Vălean l-ar fi cumparat de la fiul lui Virgil Măgureanu, Marian Măgureanu. Perchezițiile ar fi vizat și sediul firmelor din grupul Monolit, deținut de Dobrescu. 

Sursa: Realitatea din Moldova

Articolul precedentCristian Rizea contracarează încercările de intimidare. DECIZIA care cutremură lumea politică de la Chișinău
Articolul următor“Spovedania lui Rizea”, joi, ora 17.00 – Cum se transferau mafiile de la o guvernare la alta. Afaceri cu prostituate, sute de milioane spălate