Pescarii din Delta Dunării au descoperit la jumătatea lunii iulie mai multe exemplare de somn african, iar Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat că somnul african a ajuns în Delta Dunării după ce a scăpat accidental din ţarcurile unui complex hotelier care cumpărase patru tone de peşte pentru consum intern.Somnul african este o specie invazivă, considerată un pericol pentru resursa piscicolă, se arată într-un comunicat al ARBDD

Trei cherhanale din jurul localității Crișan și complexul Lebăda  din Deltă au fost verificate.

„În urma semnalării prezenţei speciei alohtone de somn african (Clarias gariepinus) în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, respectiv în apropierea localităţii Crişan, în perioada 14-15.07.2021 inspectorii ecologi din cadrul Comisariatelor RBDD au efectuat controale la agenţii economici situaţi pe o rază de aproximativ 10 km în jurul localităţii Crişan, şi anume la cherhanalele SC Minion SRL, SC Miropest SRL, SC Năvodul Norocos SRL şi la complexul turistic Lebăda“, a anunţat Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

  Inspectorii au constatat că pe malul drept al Dunării Vechi, la circa 500 de metri faţă de intersecţia cu canalul Sulina, sunt prezente patru viviere (ţarcuri) ce aparţineau complexului turistic Lebăda şi în care erau mai multe specii de peşti în stare vie, printre care şi somn african.” A reieşit că agentul economic a achiziţionat pe bază de factură o cantitate de 4.000 kg de somn african pentru consum intern, din aceasta utilizând 216 kg. Restul cantităţii de peşte rămase, respectiv 3.784 kg, a fost depozitată în stare vie în vivierele montate în apă.”

După scoaterea exemplarelor de somn african din viviere și cântărire s-a constatat o diferență de 34 de kg, cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc.

Potrivit ARBDD în urma controlului, agentului economic i-au fost aplicate sancțiuni  pentru ”organizarea și desfășurarea de activități economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației sau cu încălcarea prevederilor acestora”, respectiv ”introducerea speciilor de plante și animale alohtone fără autorizare”.

Țarcurile au fost  dezafectate. În ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar din această specie.

Citiți și  Prădător african descoperit în Delta Dunării

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentPrețurile de consum au crescut cu 4,95% în ultimul an, cea mai mare rată a inflației din ultimii zece ani!
Articolul următorEcologistii fac apel către președintele României. Dănuț Pop: ”Nu putem reuși ca țară daca stam la mâna politrucilor”