Grindina căzută în data de 20 mai,în timpul unei furtuni, ce a afectat mare parte din județul Dâmbovița, a produs pagube importante. Șase localități au solicitat ajutor din partea statului pentru culturile distruse. La momentul de față se face o evaluare a pagubelor, precizează Prefectura Dâmbovița.
În data de 20 mai o furtuna puternică, însoțită de cantitati impresionante de grindină a produs pagube importante, în mai multe localităti din Dâmbovița. Conform legislației în vigoare “păgubiții”, în cazul de față UAT-urile unde au fost îregistrate pagube, au solicitat despăgubiri statului. Până la acest moment sunt șase localitați unde se fac constatări la fața locului pentru deteminarea pagubelor, anunță Prefectura Dâmbovița.
“Pentru fiecare tip de risc ( secetă pedologică, alunecări de teren, inundații, grindină etc.), Comitetele Locale pentru Situații de Urgență sunt organele care colectează și transmit operativ (24 ore) datele referitoare la fenomenele periculoase produse pe raza UAT-ului, iar în urma primirii acestor rapoarte, prefectul emite ordinul pentru constituirea comisiei în vederea constatării și evaluării pagubelor produse.
Asigurăm pe această cale pe toți locuitorii județului Dâmbovița și pe toți reprezentanții autorităților locale că Instituția Prefectului județului Dâmbovița are ca prioritate evaluarea pagubelor produse populației și agricultorilor, indiferent de tipul de fenomenul manifestat iar comisiile de evaluare se vor deplasa în teren în cel mai scurt timp, după primirea raportului operativ de la nivelul autorității locale.
În acest context, până în prezent, au fost emise 22 de ordine pentru 22 de localități ( 14 ordine pentru seceta pedologică, 2 ordine pentru alunecări de teren și 6 ordine pentru grindină), activitatea comisiilor de evaluare a pagubelor fiind în curs de desfășurare la acest moment.”
Au precizat,într-un comunicat de presă cei de la Prefectura Dâmbovița. Pentru intervalul 25-27 mai sunt anunțate, și în Dâmbovița, alte furtuni puternice ce vor fi însoțite de căderi de grindină, ce ar putea afecta, din nou, culturile cât si proprietățile dâmbovițenilor.
Sursa: Realitatea de Dambovita