În Starea de Urgenţă se taie 10.000 de metri cubi de lemn dintr-o singură pădure sub ochii protectori ai ministrului mediului, Costel Alexe. Oficialul anunța ieri, cu emfază, anchete și razii ale Gărzii Forestiere, efectuate împreună cu poliția în Tulcea și Vrancea, unde au identificat tăierea ilegală a 180 de arbori (?!). Însă, a trecut cu vederea masacrul din propria ogradă, de la Iași.
Pădurea Bârnova – Dobrovăţ, sit Natura 2000, a fost pușă la pământ la sfârşitul lunii martie, în urma unui ordin al Direcţiei Silvice Iaşi, cu motivul oficial că se taie copacii de peste 100 de ani pentru a fi înlocuiţi cu vlăstarele din jur. În felul acesta, instituţiile statului pretind că se regenerează masa lemnoasă, însă presa locală semnalează că s-a tăiat tot, într-un mod nediscriminatoriu.
“S-au tăiat hectare de pădure la Bucium-Dobrovăț pe o autorizație de regenerare. E cea mai drastică formă de tăiere, în care se rade tot. Se fură în continuare prin tăieri suplimentare și neverificarea transporturilor. Este elementar să pui GPS pe camioane, dar ministrul Costel Alexe nu o face. Firma care taie pădurea la Dobrovăț aparținea unui taximetrist din Iași. În iulie, firma a primit atestat de la minister, în septembrie acționariatul s-a schimbat brusc, iar imediat a încheiat afacerea de la Dobrovăț cu Romsilva”, scrie Reporter de Iași.
Conform aceleeași surse, miza afacerii ar fi de 1 milion de euro făcuţi câștigat noapte de firma acestui taximetrist. Metoda este extrem de bănoasă: metrul cub este vândut de autorităţi cu 100 de lei, preţul de vânzare mai departe fiind însă de 250 de lei pentru fieare metre cub. Un profit de 150%.
În această poveste intră și ministrul Ieșean al mediului, Costel Alexe. Acesta este acuzat de o colegă de partid, fosta senatoare Mihaela Popa, că protejează mafia lemnului. “Vă informez că PRIMUL OM căruia i-am trimis pozele şi i-am spus că la Dobrovăţ o pădure dispare sub ochii noştri a fost chiar Costel Alexe. Auzisem că pregătise cătuşele pentru cei care distrug pădurile. Dar am păţit ca în filmul LA PIOVRA… am anunţat pe cineva care, din păcate, a tăcut complice… şi prin mesaje indirecte mi s-a transmis că e …legal… să tăiem arbori seculari”, a scris Mihaela Popa pe Facebook.
Luni, ministrul a dat un drept la replică pe Facebook articolului apărut în Reporter de Iași.
“Referitor la apariția materialului ”Defrișarea „Dobrovăț”: 1 milion de euro. „Alexe nu va pune niciodată GPS pe traficul de lemne. Nimeni n-o va face”, pentru corecta informare a opiniei publice, respectând alin (6) al art. 30 din Constituție, care precizează expres că: Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine, țin să fac următoarele precizări:
Nici eu și nici familia mea nu activăm în silvicultură, nu avem nicio funcție în domeniu, nu deținem vreo afacere care să se ocupe cu vânzarea sau comercializarea lemnului, nu provin și nu mă întorc în domeniul silvic după terminarea mandatului de ministru, fapt pentru care orice alte asocieri, insinuări și ”știri senzaționale” în care este implicat numele meu, nu sunt decât fake newsuri grosolane, menite să exploateze emoțional și să denatureze realitatea inducând panică în rândul populației și generând o psihoză pe fondul stării de urgență!
Nu am interese ascunse și nici nu pot fi exercitate presiuni asupra mea!
DA! Sunt primul ministru de resort care și-a asumat public faptul că în ultimii 30 de ani din pădurile României s-a exploatat un volum considerabil de lemn fără autorizație, de multe ori cu complicitatea autorităților și vă asigur că îmi doresc ca toate cazurile investigate de organele de cercetare penală să fie sancționate conform rigorilor legii, indiferent de orice alt detaliu!”
În februarie, Costel Alexe dădea asigurări că se va urmări fiecare arbore din pădurile României. „Prima dată, urmărirea traseului fiecărui arbore din pădurile României. Prin SUMAL scopul nostru final este de a stopa cât mai mult transporturile de lemne cu acelaşi document sau cu încărcături mai mari în camioane decât cele specificate în documentele de însoţire a mărfii. Urmărirea tăierilor ilegale prin imagini satelitare este, de asemenea, o măsură la care am început să lucrăm”, declara ministrul pe 14 februarie, înainte de a se aproba tăierea pădurii Dobrovăţ.
Conform site-ului Reporter de Iaşi, tăierea a peste 38.000 metri cubi de lemn din pădurile Iașului va fi scoasă la licitație pe 9 aprilie.