Din păcate, circa 95% dintre căpșunele care nu sunt organice, frunzele verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, strugurii, piersicile și perele testate de guvernul SUA conțineau niveluri detectabile de pesticide, conform Ghidului din acest an al Cumpărătorului privind pesticidele din produsele agricole, relatează CNN.

 

Nectarine, mere, ardei gras și iute, cireșe, afine și fasole verde au completat lista celor mai contaminate 12 mostre de produse. Este numită „Duzina murdară” de către Environmental Working Group, sau EWG, o organizație de promovare a mediului și a sănătății care a elaborat raportul anual din 2004.

Pesticidele au fost asociate în studii cu nașterile premature, malformații congenitale, cum ar fi defecte ale tubului neural, avorturi spontane și o creștere a daunelor genetice la om. Expunerea la pesticide a fost, de asemenea, asociată cu concentrații mai scăzute de spermatozoizi, boli de inimă, cancer și alte tulburări.

Lucrătorii agricoli care folosesc sau sunt expuși la pesticide sunt cei mai expuși riscului, potrivit studiilor. O meta-analiză din 2022 a arătat că persoanele expuse la pesticide au fost de aproape cinci ori mai susceptibile de a prezenta modificări ale ADN-ului, în timp ce un studiu din februarie a scos la iveală faptul că în cazul copiilor expuși la o vârstă fragedă, aceștia au prezentat o dezvoltare neurologică mai redusă din copilărie până în adolescență. 

Alimentele cu cea mai mică cantitate de pesticide

La polul opus sunt avocado, porumbul dulce, ananasul, ceapa și papaya. Aproape 65% dintre fructele și legumele din această categorie nu au prezentat reziduuri detectabile de pesticide. 

La completarea „Clean Fifteen” au fost mazăre dulce congelată, sparanghel, pepeni roșii, kiwi, varză, pepeni verzi, ciuperci, mango, cartofi dulci și morcovi.

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedentSe cere scurtarea concediului de creștere a copilului. Cine îl consideră prea lung
Articolul următorAmenzi usturătoare pentru două firme din județul Argeș care au introdus date false în aplicaţia SUMAL 2.0. Ce au descoperit polițiștii