Proiectul ucrainean de dragare a Canalului Bâstroe încalcă flagrant prevederile a numeroase Convenții internaţionale din domeniul protecţiei mediului, la care atât România, cât și Ucraina sunt semnatare, se arată într-un comunicat PER.

„Salutăm, pe această cale, inițiativa autorităților române care au cerut autorităţilor ucrainene să oprească lucrările începute. Nu este normal ca la umbra războiului să acționezi în total dezacord cu acordurile internaționale și să afectezi biodiversitatea Deltei Dunării!

Este o obsesie mai veche a autorităților din Ucraina, aceea de a avea un canal navigabil paralel. Riscurile, însă, pentru ecosistem si pentru fauna Deltei sunt majore și trebuie să ne opunem cu toate forțele continuării acestui proiect periculos și ilegal. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul de Externe trebuie să continue dialogul cu partea ucraineană dar, în același timp, să continue și în zona protestului la nivelul autorităților europene competente, singurele în măsura să sancționeze aceste abateri de la regulamentele internaționale.

Nu vrem să fim malițioși, dar prea multă pasiune se pune pe dragarea canalului Bâstroe, pe călcarea pe cap a preoților și a călugărilor români, pe distrugerea învățământului în limba maternă, pe recoltarea și vânzarea cerealelor, pe construcții de hidrocentrale etc. când focusul ar trebui sa fie pe încetarea războiului și pe găsirea celor mai bune soluții de negociere pentru a obține pacea care ar salva zeci de mii de vieți ale cetățenilor din Ucraina”, potrivit PER.

 

Sursa: Realitatea Ecologista

Articolul precedentParlamentarii și-au majorat veniturile cu 25%. Aleșii primesc 30.000 de euro anual fără să justifice cheltuielile
Articolul următorPartidul Ecologist Român reacționează la directivele UE privind extinderea ariilor protejate şi interdicțiile din aceste zone