Organizația nonguvernamentală Agent Green a inițiat petiția SUSPENDATI EXPLOATAREA PADURII SI VANATOAREA PE DURATA STARII DE URGENTA GENERATA DE COVID-19, care a strâns deja aproape 80 de mii de semnături. Pețită este susținută de mai multe personalități care fac apel la președinte, premier și ministrul mediului să dispună stoparea tăierilor în vreme de criză, așa cum au făcut și vecinii noștri din Republica Moldova. 

“Petitiile contează. Chiar daca Guvermul nu a suspendat inca taierile pe durata starii de urgenta, presiunea publicului care comenteaza, pune intrebari, eticheteaza oficialii, semneaza si distribuie petiti, a scos Garda Forestiera si Politia la padure unde au inceput sa prinda hotii de aer, sa dea amenzi si sa confiste lemnul. Ministrul Mediului a anuntat chiar ca da un ordin de ministru prin care va retrage certificatul de atestare al firmelor de exploatare care taie ilegal padurile. In Parlament s-au reluat discutiile pentru inasprirea pedepselor pentru hotii de lemne. Deci, petitiile conteaza!”, declară Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Pe 30 martie, senatorul USR Mihai Goțiu, membru in Comisia de Ape și Păduri, a făcut un experiment pentru a demonstra practica ilegală de tăieri, din timpul crizei. 

“(…)Am verificat, la orele prânzului, numărul unei remorci pentru un transport de lemn cu care a fost sesizat printr-o filmare. Răspunsul primit din aplicație a fost că ”nu există aviz”, așadar că ar fi vorba de un transport ilegal. Câteva ore mai târziu, pentru același număr de înmatriculare al remorcii apăreau două transporturi, unul din data de 27.03.2020, iar cel de-al doilea pentru dimineața zilei de 30.03.2020. Singura explicație (neoficială) pe care a primit-o Mihai Goțiu (pentru cazul pe care l-a documentat personal și l-a făcut  public) a fost că era căzut serverul SUMAL. 

Pentru verificarea și stoparea tăierilor și transportului ilegal de lemne, nefuncționarea chiar și temporară a SUMAL este echivalentă cu nefuncționarea numărului de telefon 112 în momentul în care îl apelezi pentru a semnala declanșarea unui incendiu ori a unor situații care pun în pericol viața și sănătatea oamenilor,” a scris senatorul pe Facebook. 

Articolul precedentPER cere procurorilor să facă lumină în legatură cu ipotezele pe tema achiziţiilor de materiale sanitare la preţuri exorbitante, de către Stat
Articolul următorPing-Pong pe defrișări. Ecologiștii zic că da, ministrul zice ba