Guvernul a decis să plafoneze adaosurile comerciale pentru 14 grupe de produse alimentare de bază, începând de marți, 1 august, pentru o perioadă de 3 luni. Măsura a fost luată prin ordonanță de urgență, adoptată pe 30 iunie 2023, pentru a opri creșterea prețurilor la alimente și a crește puterea de cumpărare a populației.

Produsele alimentare care intră sub incidența acestei măsuri, stabilite în urma consultărilor cu toți actorii din domeniul producției și comerțului cu alimente, sunt: pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu “000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăți; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă); cartofi proaspeți albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Formarea prețului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului, informează Agerpres. Adaosurile comerciale se calculează la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute, se arată în proiectul de act normativ.

Cei care nu respectă prevederile riscă amenzi cuprinse între 100.000 lei și 2.000.000 lei.

Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, a declarat pe 30 iunie, după ședința de Guvern, că fermierii nu vor avea o limită privind stabilirea prețurilor și nu se va interveni “în niciun fel” la stabilirea prețurilor pe piață.

“Prin actul normativ, stabilim o formulă agreată cu toate părțile implicate prin care se plafonează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale cu scopul scăderii prețurilor pentru aceste categorii de produse și, implicit, cu scopul creșterii puterii de cumpărare a populației”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, “cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maximum 20% față de costul de producție al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe și indirecte”.

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale, a explicat Barbu.

El a menționat că adaosul comercial practicat de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash & carry poate fi de maximum 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile sale directe și indirecte.

“Vom reînvăța să cumpărăm românește”, a transmis ministrul Agriculturii, precizând că alimentele din listă sunt “cele mai consumate în România”.

El a anunțat controale în magazine, menționând că sunt prevăzute sancțiuni în cazul în care noile reguli nu vor fi aplicate.

 
 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentLegătura dintre imnul național și ecologiști
Articolul următorMAE – Alertă de călătorie în Italia: 30% din cursele de pe un aeroport important din Sicilia, anulate sau redirecționate