Sănătatea noastră stă în pixurile unor incompetenți leneși, care verificau, până mai ieri, cu vârful degetului poluarea din București. Vă aduceți aminte de Glăman de la Garda de mediu?? Dacă nu izbucnea scandalul poluării din capitală, acest domn ar fi huzurit mult și bine pe banii noștri, uitându-se galeș în atmosferă. Întrebarea este: câți alții ca el or sta liniștiti la caldura scaunului de funcționar public???
Capitala se confruntă cu episoade repetate de poluare a aerului. Arderi ilegale de deșeuri, traficul auto sau arderi în cantități prea mari de păcură la CET-uri. Acestea par a fi cauzele valorilor mari de particule de suspensie din aer. În urma episodului de poluare severă petrecut în noapte de 1 spre 2 martie a.c., Ministerul Mediului a amendat primăria capitalei cu 75 de mii de lei pentru neimplementarea măsurilor asumate în Planul integrat de calitate al aerului. Ministrul mediului, Costel Alexe a spus răspicat că motivul poluării îl reprezintă cotele ridicate de trafic rutier. “Aş vrea să vă spun foarte clar, în momentul de faţă scrie în Planul integrat de calitate al aerului, asumat de Primăria Generală a Capitalei, că sursa principală pentru poluarea aerului din Bucureşti o reprezintă traficul auto,” a declarat Alexe pentru Agerpres. Viața, coronavirusul și izolarea i-au demonstrat că aserțiunile sa este greșită. În condiții de trafic scăzut, datorat restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV 2, săptămâna trecută organizațiile nonguvernamentale și cetățenii au semnalat din nou fum în atmosferă, cu vârf “roșu” pe 21 martie, confirm graficului de mai jos.
Sesizați încă din data de 19 martie a.c., comisarii Gărzii de Mediu au răspuns abia astăzi, 23 martie, printr-o epistolă în care sunt înșirate atribuțiile pe care le au, conform fișei postului. Abia multe rânduri mai jos, aflăm că “în intervalul 17.03.2020 ora 08.00 – 18.03.2020 ora 07.00 (…) nu au fost depășite valorile limită orare și nici zilnice în cadrul stațiilor RNMCA din București.” Este rușinos!! Le-a luat cinci (5) zile domnilor comisari să întocmească, în bătaie de joc, o fițuică lipsită de conținut, doar pentru a bifa că și-au făcut treaba. Graficele de mai jos arată că nivelul factorilor poluatori: CO, NO2, PM10, SO2 începuse să crească din seara zilei de 18 martie. A doua zi, pe 19.03, a fost înregistrată sesizarea, prin email, la ora 11.24, care făcea referire la intervalul 18-19 martie. Drept răspuns, Garda de Mediu trimite analiza pe intervalul 17-18 martie, când într-adevăr aerul era in limite normale.
Citiți mai jos răspunsul Gărzii Naționale de Mediu la sesizarea RealitateaEcologista.net.