Coronavirus, noul coronavirus, COVID-19, virusul ucigaș. Acestea sunt numele folosite pentru virusul care a oprit planeta.  Controverse, fake-news, incertitudine și panică. RealitateaEcologista.net a pregătit acest material pentru a aduce lămuriri. 

Numele corect al virusului este Sars-CoV-2, adică Sindrom respirator sever acut (Sars), iar boala provocată poartă numele COVID-19. 

CO – tipul virusului, coronavirus,

VI – înseamnă virus, 

D – disease (boală),

19 – anul în care a fost detectat, decembrie 2019. 

Nu se știe cu exactitate originea acestui virus. Informații și speculații au fost multe, însă Organizația Mondială a Sănătății ezită să-l identifice cu un animal, în speță liliacul, sau cu locul de proveniență (Wuhan), pentru a nu pune un stigmat. Americanii l-au numit inițial “Wuhan virus”, ceea ce a provocat neplăceri în China. 

Prima persoană a fost declarată purtătoare a noului coronavirus în Wuhan, pe 10 Decembrie. 

Coronavirusul provoacă o gripă comună, care există de foarte mult timp, însă COVID-19 NU este o gripă. Ceea ce a îngrijorat lumea medicală și academică este rata mare a mortalității. Față de 0,1% rată mortalitate la o răceala/gripă normală, COVID-19 a ajuns la 3,4%. 

Prima maladie severă cauzată de un coronavirus a apărut în timpul epidemiei SARS, în anul 2003, în China. Însă atunci epidemia s-a stins într-o lună de zile. 

A doua erupție a unui coronavirus a fost în 2012, în Arabia Saudită, așa numitul MERS, Middle East Respiratory Syndrome.

Ce face acest virus? Cilii indicați în imaginea de mai jos caută locuri pe celulele receptoare, având posibilități mai mari decât altele de a se atașa pe enzimele de pe celulele umane. O dată atașat, începe să împărtășească informațiile sale genetice cu ADN-îl din celula receptoare. Practic, deturnează ADN-îl uman, și va continua să o facă până când va distruge celula. Aici intră în joc leucocitele care încep să atace virusul. De aceea este vital un sistem imunitar puternic. 

Cum se transmite? Specialiștii spun că metodele de transmitere sunt prin apropiere și contact fizic, prin tuse și strănut – picăturile purtătoare rămân în aer până la 3 ore, iar pe suprafețe până la 2-3 zile și prin fecale, în lipsa unei igiene corespunzătoare a mâinilor. 

Ce putem face? Conform specialiștilor, starea sistemului imunitar este foarte importantă. De aceea, virusul răpune preponderent persoane care suferă și de alte afecțiuni severe. Pentru protecție, însă, sunt recomandate o igienă corectă a mâinilor și distanță socială, NU izolarea socială. 

Sfatul important de la oamenii de știință este să acordăm atenție sporită sistemului imunitar. Trupul știe ce are de făcut și cum să lupte cu un virus. 

Articolul precedentMircea Andrei solicită constatarea cauzei de forță majoră la nivel național
Articolul următorMiron Mitrea: “Dacă ne oprim toți, când ne vom întoarce să muncim nu mai avem ce”